Rusland wil achterdeur forceren bij chat-apps als WhatsApp

Rutger Otto
21 juni 2016, 14:11
2 min leestijd
Rusland wil achterdeur forceren bij chat-apps als WhatsApp

Mogelijk moeten er binnenkort achterdeurtjes in versleutelde chat-apps in Rusland komen. Daarvoor ligt een verzoek bij de Russische Staatsdoema, het federale lagerhuis.

Lees verder na de advertentie.

Russische chat-apps

In het wetsvoorstel staat dat er achterdeurtjes moeten komen in alle actieve chat-apps in het land, zodat de Federal Security Service speciale toegang kan krijgen tot communicatie. Rusland heeft daarvoor bijvoorbeeld WhatsApp, Viber en Telegram op het oog. Deze apps bieden verschillende niveaus van beveiliging voor berichten.

De apps worden specifiek genoemd in het ‘anti-terreur’-voorstel van Rusland. Als de apps niet willen meewerken aan de mogelijke eis van de overheid, dan kunnen ze een boete tot 1 miljoen roebel verwachten. Dat komt neer op bijna 14.000 euro.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel is al goedgekeurd door de Russische veiligheidscommissie. Senator Yelena Mizulina zegt dat het voorstel een wet moet worden, omdat tieners volgens haar gehersenspoeld kunnen worden in gesloten groepen op internet om bijvoorbeeld politie-agenten te vermoorden. “Misschien moeten we het idee nog eens herzien om berichten vooraf te gaan filteren”, zegt ze. “We kunnen dit niet zomaar laten gebeuren.”

De laatste tijd is voor Apple in het nieuws geweest als het over achterdeurtjes in producten ging. De Amerikaanse FBI zou namelijk toegang willen tot telefoons, om zo in data van vermeende terroristen te kunnen kijken. Apple werkt daar echter niet aan mee, omdat het bedrijf het inbouwen van een achterdeur als een gevaar voor privacy van gebruikers ziet. Mogelijk kunnen ook anderen dan de FBI de achterdeur vinden om zo bij gegevens te komen.

Beveiligde apps

Apps als Telegram en vooral WhatsApp bieden al vormen van encryptie, waardoor het voor overheden onmogelijk wordt om data in te zien. Persbureau Tass schrijft dat Rusland mogelijk nog verder wil gaan dan alleen chat-apps. Ook sociale netwerken en e-maildiensten zouden informatie moeten leveren aan de Russische veiligheidsdienst.

Lees meer over WhatsApp

Bronnen: Tass, Current Time
Categorie: Apps
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen