Roamingkosten vanaf medio 2017 eindelijk verleden tijd

Gijs Ettes
27 oktober 2015, 14:29
1 min leestijd

Op 15 juni 2017 worden eindelijk de roamingkosten voor mobiel dataverkeer afgeschaft. Providers mogen vanaf dat moment geen extra kosten rekenen voor internetten, bellen en sms’en in het buitenland.

Lees verder na de advertentie.

Roamingkosten afgeschaft in 2017

Het Europees Parlement heeft regelgeving aangenomen die een einde maakt aan de roamingkosten. Vanaf juni 2017 moet elke inwoner van Europa, ongeacht waar hij of zij zich bevindt in het continent, kunnen internetten, bellen en sms’en zoals thuis. Het gebruik gaat af van de bundel en er hoeven geen dure buitenbundelkosten meer betaald te worden voor smartphonegebruik in het buitenland. Nu vallen de kosten van het gebruik van je smartphone in het buitenland nog buiten de bundel.

Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor providers die veel roamende buitenlanders op hun netwerk hebben en niet uit de kosten komen. Zij mogen toestemming vragen voor het rekenen van een kleine heffing om de kosten te dekken, maar winst maken is niet toegestaan. De Europese Comissie zal eind volgend jaar ook een fair use policy bepalen die rekening houdt met dataverbruik, prijzen, de risico’s van concurrentievervalsing en hoeveel Europeanen reizen. Wat de policy precies inhoudt, is nog niet bekend.

Netneutraliteit in Europa

Het Europees Parlement nam vandaag ook een vorm van netneutraliteit aan die internetproviders de mogelijkheid geeft om in sommige gevallen bepaalde ‘gespecialiseerde’ diensten voorrang te geven. Daarbij kan gedacht worden aan internettelevisie of diensten die bijvoorbeeld essentieel zijn in de gezondheidszorg. De nieuwe regels treden vanaf 30 april 2016 in werking en zijn zwakker dan de Nederlandse vorm van netneutraliteit, die alle soorten data op dezelfde manier behandelt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu