Alles over refurbished iPhone-condities, garanties en keurmerken
Michel van 't Klaphek

Refurbished aanbieders hanteren verschillende productcondities, om zo aan te geven hoe mooi een opgeknapte iPhone eruitziet. In dit artikel vind je een overzicht van deze condities. Ook geven we uitleg over garanties en webshopkeurmerken.

Refurbished conditie, garantie en keurmerken

Aangezien refurbished geen juridische term is, zijn er geen voorwaarden waar een aanbieder aan moet voldoen voor hij het stempel ‘refurbished’ op zijn producten mag plakken. Hierdoor hanteren aanbieders verschillende productcondities, ook wel gradaties of grades genoemd, om aan te geven hoe ‘mooi’ telefoons zijn.

Het is goed om te weten dat deze gradaties enkel betrekking hebben op de buitenkant van een telefoon: de binnenkant is altijd hetzelfde. Alle refurbished aanbieders uit onze koopgids controleren toestellen namelijk op technische werking, en vervangen defecte onderdelen indien nodig. Een refurbished iPhone werkt dus als nieuw.

De gradaties geven daarom aan hoe ‘mooi’ een telefoon is: zijn er gebruikerssporen op de behuizing zichtbaar? Zie je krasjes op het scherm zitten? Aangezien iedere aanbieder verschillende gradaties gebruikt, zie je als consument al snel door de bomen het bos niet meer. We hebben daarom de meest voorkomende gradaties op een rijtje gezet.

Lees ook: Achter het scherm: hoe een gebruikte iPhone refurbished wordt

Deze condities zijn er

Aanbieders gebruiken twee, drie of vier categorieën om aan te geven hoe mooi hun producten zijn. Iedere gebruiker hanteert echter zijn eigen criteria, waardoor het onoverzichtelijk wordt.

1. Aanbieders met twee condities

Refurbished iPhones van bol.com, Refurbished.nl en YourMacStore zijn afkomstig van Renewd, en worden in twee categorieën onderverdeeld. Categorie a biedt plaats aan toestellen die vrijwel niet nieuw te onderscheiden zijn. De tweede categorie bevat toestellen met zichtbare gebruikerssporen, zoals krasjes op het scherm.

voordelen refurbished

Forza Refurbished verkoopt refurbished iPhones via haar eigen website, en levert daarnaast aan Belsimpel, Mobiel.nl en Tele2. Hierbij worden twee categorieën aangehouden: ‘Als nieuw’ en ‘Licht gebruikt’. Bij de eerste categorie zijn telefoons vrijwel niet van nieuw te onderscheiden, terwijl toestellen bij de tweede categorie lichte gebruikerssporen bevatten.

Telefoondiscounter houdt dezelfde criteria aan en biedt twee typen aan. Wederom is de eerste categorie zo goed als nieuw, terwijl toestellen in de ‘licht gebruikt’-klasse lichte gebruikerssporen kunnen bevatten.

2. Aanbieders met drie condities

Mobico, Partly, Leapp en 4Launch houden vier productcondities aan. Onderling zijn er natuurlijk kleine verschillen, maar in grote lijnen komt het op het volgende neer. De telefoons met de beste kwaliteit, uit de categorie ‘Als nieuw’ of met 5 sterren beloond, vertonen geen gebruikerssporen. Enkel wanneer je op zoek gaat naar een krasje door het toestel bijvoorbeeld onder een fel licht te houden, kun je een oppervlakkige beschadiging zien zitten.

Toestellen uit de middencategorie, vaak aangeduid als ‘lichte gebruikerssporen’, vertonen iets meer gebruikerssporen. Deze bevinden zich vaak op de achterkant, of op de behuizing. Ze zijn in ieder geval met het blote oog beter zichtbaar.

Telefoons uit de laagste categorie hebben nóg beter zichtbare gebruikerssporen, en zijn daarom ook het goedkoopst. Denk hierbij aan lichte val- of stootschade, waardoor bijvoorbeeld de behuizing zichtbaar niet meer nieuw is. Bij alle aanbieders geldt dat er in ieder geval geen diepe krassen of barsten in het glas zitten.

3. Aanbieders met vier condities

Tot slot zijn er ook aanbieders die vier gradaties hanteren. Dit zijn Partly en reBuy. Uiteraard zijn er wederom minieme, onderlinge verschillen. In grote lijnen komen de condities echter op het volgende neer.

Ten eerste zijn er telefoons met het label ‘als nieuw’, welke niet van nieuw te onderscheiden zijn. ReBuy-telefoons kunnen “mogelijk lichte gebruikerssporen aan zij- of achterkant” bevatten. De tweede categorie biedt plaats aan toestellen met lichte gebruikerssporen, die met name op de behuizing te vinden zijn.

ReBuy-telefoons in de categorie ‘zeer goed’ hebben “mogelijk sterkere gebruikssporen aan zij- of achterkant”. Vanaf de derde productconditie, ‘goed’, beginnen de verschillen tussen de aanbieders duidelijker te worden. SWOOP laat weten dat telefoons in deze categorie lichte, oppervlakkige gebruikerssporen kan bevatten, terwijl reBuy-telefoons mogelijk “duidelijke krassen” en “voelbare slijtage aan behuizing” bevatten.

Toestellen uit de laatste categorie, ‘ok’, zijn zichtbaar gebruikt, zoals op bovenstaande foto te zien is. Ze hebben schade aan de behuizing, en kun je meerdere (oppervlakkige) krasjes op het scherm voelen. Bij reBuy kunnen telefoons daarbij bijvoorbeeld stof onder het scherm bevatten. Ook duidelijke verkleuringen of slijtage aan de behuizing kunnen aanwezig zijn.

Vreemde eend in de bijt, maar dan positief

Tot slot onderscheidt aanbieder Coolmix door maar één productconditie te hanteren, namelijk: ‘zo goed als nieuw’. Deze producten zijn letterlijk niet van nieuw te onderscheiden, en hebben geen gebruikerssporen.

Altijd garantie

Bij alle aanbieders heb je garantie op je refurbished iPhone. Ook kun je te allen tijde je toestel terugsturen, mocht je toch niet tevreden zijn. Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar ons eerdere artikel over garantie op refurbished iPhones.

Hier vind je welke garantietermijnen de verschillende aanbieders hanteren, hoe het met retourneren zit en waar je op moet letten bij aanschaf van een refurbished toestel.

Wirwar aan webshop-keurmerken

Goed, we weten nu welke productcondities verschillende aanbieders hanteren. Er blijft echter altijd een grote interpretatiefactor aan hangen. Wanneer zijn gebruikerssporen immers ‘duidelijk’? Wat zijn voelbare krassen? Is het dan de bedoeling dat je met het puntje van je nagel voelt, of met je vingertop?

Kortom: je weet dus nog steeds niet wat je precies kunt verwachten wanneer je een refurbished iPhone koopt. In de recensies van refurbished-aanbieders komen we dan ook regelmatig berichten van klanten tegen die niet ontvingen wat zij hadden verwacht. Gelukkig voeren vrijwel alle aanbieders uit onze koopgids een keurmerk. Zo kun je op voorhand lezen hoe vorigen klanten hun aankoop hebben ervaren.

Er zijn echter nogal wat keurmerken in omloop, waarbij de onderlinge verschillen niet altijd even duidelijk zijn. Wij geven daarom een overzicht van keurmerken, en wat zij voor jou kunnen betekenen indien de aankoop niet naar wens is. De meest bekende is zonder meer Thuiswinkel Waarborg, waarbij de volgende partijen zijn aangesloten:

 • 4Launch
 • Belsimpel
 • Coolmix
 • Forza Refurbished
 • Leapp
 • Mobico
 • Mobiel.nl
 • reBuy
 • YourMacStore

Dit keurmerk helpt jou als consument verder met klachtenbemiddeling. Ook kan de belangenorganisatie je bijstaan in het geval van een (ernstiger) juridisch conflict. Bovendien zijn de algemene voorwaarden van deze partij onderstreept door de Consumentenbond. Tot slot dienen aangesloten partijen jaarlijks hun financiële situatie te schetsen, waardoor het keurmerk kan aangeven of het bedrijf er gezond voor staat.

Overige keurmerken

Daarnaast zijn er aanbieders die bij andere keurmerken zijn aangesloten:

 • Refurbished.nl: aangesloten bij Trusted Shops. Uniek kenmerk is dat aankopen bij Refurbished.nl hierdoor verzekerd zijn tot 2500 euro.
 • Midimedia: aangesloten bij Webshop Keurmerk. Deze partij beschikt eveneens over een geschillencommissie voor klachtenbemiddeling.
 • Swoop en reBuy: beiden aangesloten bij KiYoh.

Let wel: deze keurmerken zijn met name bedoeld voor het verzamelen van klantenbeoordelingen. Ook controleren ze of de bedrijven in kwestie wel écht bestaan en bereikbaar zijn. Ze staan echter niet in voor kwaliteit, waardoor je als consument nooit blind moet vertrouwen op een keurmerk. Uiteraard geeft een goed rapportcijfer wel een uitstekend signaal af.

Lees ook: Opinie: 3 redenen waarom een refurbished keurmerk hard nodig is

De hele maand maart is het thema refurbished op iPhoned. Refurbished telefoons worden steeds populairder en daarom behandelen we deze maand alles dat je moet weten. Naast onze uitgebreide refurbished koopgids met daarin advies en tips, hebben we ook een refurbished prijsvergelijker met daarin de beste deals. Graag horen we ook wat jij wilt weten over refurbished iPhones. Laat het weten in de reacties, of stuur een mail naar redactie@iphoned.nl. 

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.