Hoe Renewd in 7 stappen een gebruikte iPhone refurbished maakt

14 december 2018, 13:03
5 min leestijd
Hoe Renewd in 7 stappen een gebruikte iPhone refurbished maakt

De ene refurbished iPhone is de andere niet. Onderling kan er veel verschil zijn in de kwaliteit van deze tweedehands iPhones. iPhoned ging langs bij Renewd, om te zien hoe zij de kwaliteit willen garanderen door samen te werken met Microfix, een door Apple geautoriseerde partij.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Renewd met Microfix iPhones refurbished maakt

De refurbishedmarkt groeit in Nederland, maar over de kwaliteit van verschillende spelers op deze markt bestaat nog steedsde nodige onduidelijkheid. Omdat iedere aanbieder zijn eigen manier heeft om een gebruikte iPhone op te knappen, is de kwaliteit van de ene ‘zo goed als nieuwe’ iPhone anders dan een andere in dezelfde gradatie.

Dat komt omdat de meeste refurbished-aanbieders toestellen koopt die al opgeknapt zijn, of deze controle en eventuele opknapwerkzaamheden zelfstandig uitvoeren. Bij Renewd is dat anders, omdat ze Microfix als extern bedrijf hebben ingeschakeld. Zij bepalen in plaats van Renewd welke iPhones er wel en niet verkocht mogen worden, en accepteren alleen de toestellen van de hoogste kwaliteit. Dit heeft ook als voordeel dat de garantie voor de klant sterker staat. Zelfs als een van de twee partijen failliet zou gaan kun je hier nog aanspraak op maken door bij de andere partij aan te kloppen.

Refurbished-aanbieder Renewd neemt liever geen risico’s op dit gebied en heeft de handen ineen geslagen met Microfix, een externe partij en tevens ‘Apple Certified’. Vooral dat laatste is belangrijk, want dit betekent dat Microfix toegang heeft tot Apples software en apparatuur, zodat ze een gebruikte iPhone op dezelfde manier kunnen controleren en repareren als het bedrijf uit Cupertino zelf.

Renewd

Iedere iPhone ondergaat een strenge keuring door een team van specialisten, waarvan het merendeel door Apple getraind is. In totaal bestaat deze keuring uit zeven stappen, die iedere iPhone die weer de verkoop ingaat doorloopt. In totaal worden er iedere dag zo’n 1500 tot 2000 iPhones op deze manier gecontroleerd.

1. Registratie en cosmetische check

Zodra een iPhone binnenkomt, wordt hij zorgvuldig geregistreerd in een speciaal softwaresysteem. In dit systeem wordt de herkomst opgeslagen, het serienummer en het type van het toestel. Ook staat hier al informatie over de accustatus en het land van herkomst.

Ook vindt op dit moment de cosmetische check plaats. Oneffenheden aan de buitenkant worden hier al meteen in het systeem gezet, zoals een krasje of de achterkant of een deukje in de rand. In deze eerste fase wordt zo’n tien procent van alle iPhones al afgekeurd.

2. De eerste check: frontcamera, aan-uitzetten en audio

Voordat de iPhone open gaat, worden eerst andere zaken getest waarvoor het toestel alleen hoeft worden opgestart. Zo wordt de frontcamera gecontroleerd om te zien of deze nog naar behoren functioneert en geen rare dingen laat zien, of het beeld vertraagd weergeeft.

In dit stadium wordt ook het aan- en uitzetten getest en is er een audiotest die controleert of de speakers de juiste tonen nog kunnen laten horen.

Renewd

3. De iPhone openmaken

Nu is het tijd om de iPhone vakkundig te ontleden. Het toestel wordt opengemaakt, zodat gekeken kan worden of het apparaat nog waterdicht is, alle schroefjes en andere onderdelen op de juiste plek zitten en het om originele onderdelen gaat.

Deze speciale pakking die de iPhone waterdicht maakt wordt vervolgens vervangen en met een speciaal apparaat wordt de iPhone weer dichtgemaakt. Dit apparaat gebruikt precies de juiste druk om het toestel goed af te sluiten tegen stof en water.

4. Aan de slag met het Apple-systeem

Vervolgens doet Microfix iets wat alleen een door Apple gecertificeerde service provider kan: de iPhone testen volgens het officiële protocol van Apple. Komt het toestel zonder kleerscheuren uit deze test, dan voldoet hij dus aan de Apple-standaard.

Dit systeem onderwerpt de iPhone aan een serie tests die volledig zelfstandig plaatsvinden. Vervolgens kan de tester precies uitlezen wat er wel en niet in orde is. Op deze manier wordt de accu getest, maar ook bluetooth-sensoren, camerasensoren, software, Touch ID en wifi. Ook worden andere interne onderdelen, zoals de nfc-chip, gecontroleerd. Dit systeem controleert daarnaast of de iPhone uit originele onderdelen is opgebouwd.

Renewd

Deze diagnostische test controleert daarnaast de nauwkeurigheid van het multi-touch-touchscreen. Omdat deze test draadloos kan worden uitgevoerd, ligt er regelmatig een hele tafel vol iPhones die deze test tegelijk aan het uitvoeren zijn.

6. Leegmaken en resetten van toestellen

Als het testen achter de rug is, wordt iedere iPhone weer teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Zo wordt er niet per ongeluk een iPhone verkocht waar nog persoonlijke data van de vorige eigenaar op staat. Hierdoor weet Renewd zeker dat een refurbished iPhone weer als nieuw aanvoelt.

Alle toestellen worden ook even opgeladen voordat ze de doos ingaan, zodat je eerste kennismaking met je nieuwe iPhone niet een scherm is waar een leeg accu-icoontje op staat.

7. Bacterieel vrijmaken en schoonmaken

Voordat de iPhone in een doosje gaat, moet hij natuurlijk nog wel even vakkundig worden opgepoetst. Iedere iPhone wordt bacterievrij gemaakt en tijdens het oppoetsen onderworpen aan een laatste keuring. Zien ze bijvoorbeeld na het schoonmaken een extra krasje op het display, dan kan het gebeuren dat het toestel alsnog wordt afgekeurd. Dit gebeurt echter in slechts één procent van de gevallen.

Renewd

Het voordeel van deze aanpak is bovendien dat nep-onderdelen altijd worden gedetecteerd. Het is voor een consument haast onmogelijk om de echtheid van specifieke iPhone-onderdelen te testen, maar omdat Microfix de Apple-procedures volgt, weten ze altijd waar op gelet moet worden.

Apple past namelijk regelmatig kleine zaken aan om namaak te bestrijden. Denk hierbij aan het gebruiken van een subtiel ander lettertype, een ander schroefje of een andere minuscule aanpassing.

Zelf op zoek naar een refurbished iPhone? Check de vergelijker

Wil jij zelf ook een iPhone refurbished kopen? Dan kun je in de refurbished prijsvergelijker van iPhoned terecht om het toestel te vinden dat het beste bij jouw wensen past. De iPhones van Renewd koop je onder andere bij MediaMarkt, Belsimpel en YourMacStore. Al deze partijen zijn in onze refurbished vergelijker te vinden.

Filter in onze vergelijker bijvoorbeeld op de gewenste conditie, op kleur en het model. Zo houdt onze prijsvergelijking rekening met de condities ‘zo goed als nieuw’, ‘licht gebruikt’ en ‘zichtbaar gebruikt’. Meer weten, check dan ook onze uitgebreide refurbished koopgids.

→ Vergelijk alle refurbished iPhone aanbiedingen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu