Opinie: 3 redenen waarom een refurbished keurmerk hard nodig is
Michel van 't Klaphek

De term refurbished roept de nodige vragen op. Dit komt omdat het geen juridische term is. Met andere woorden: je hoeft als verkoper nergens aan te voldoen voordat je refurbished iPhones aan de man mag brengen. We leggen uit waarom dit soms tot problemen leidt, en een refurbished keurmerk hard nodig is.

Update maart 2019: Inmiddels is het Keurmerk refurbished officieel gelanceerd. Op 15 maart 2019 werd het keurmerk gepresenteerd door Techniek Nederland in samenwerking met refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Dit zijn dan ook de drie partijen die direct bij het keurmerk aangesloten zijn. Andere partijen kunnen zich sindsdien ook aanmelden. Je leest alles over het keurmerk en wat het betekent in het onderstaande overzicht.

Lees ook: Alles over het Keurmerk Refurbished

Refurbished opinie

De ene refurbished iPhone is de andere niet. Dat blijkt wel uit diverse onderzoeken, zoals die van de Consumentenbond onlangs. De belangenorganisatie nam de proef op de som en bestelde achttien iPhone 6S-toestellen, in setjes van twee, bij negen bekende refurbished partijen. Slechts een derde van de toestellen werd bestempeld als ‘goede deal’.

Dit is dan ook precies waar de schoen wringt als we het over refurbished iPhones hebben: refurbished is geen juridische term. Oftewel: er zijn geen kwaliteitseisen waar een aanbieder aan moet voldoen, voor hij zijn producten het stempel refurbished mag meegeven. Dit is problematisch om ten minste drie redenen, die we in dit artikel uitlichten.

1. Er is geen refurbished-keurmerk

Iedereen mag refurbished smartphones verkopen. De Nederlandse term voor refurbished is gereviseerd, wat impliceert dat een toestel is nagekeken, en zo nodig voorzien van nieuwe onderdelen. Hoe streng een verkoper het toestel echter nakijkt, is punt van discussie.

Waar leg je immers de grens? Wanneer kan er een onderdeel ‘er nog mee door’, en wanneer is hij aan vervanging toe? Is een accu aan vervanging toe na 200, 300 of misschien wel 400 oplaadbeurten? Voor elk onderdeel van een moderne telefoon kun je deze vragen stellen.

Refurbished keurmerk opinie

Aangezien de refurbishedmarkt relatief jong is, is er zodoende nog geen algemene consensus qua kwaliteitseisen. Het is voor de consument daarom niet altijd duidelijk wat er nou precies nieuw is aan een ‘opgeknapt’ model, en wat niet.

In de praktijk zien we dat veel bekende partijen accu’s vervangen zodra ze minder dan 85 procent capaciteit bevatten. Qua schermen, doorgaans het duurste onderdeel van een telefoon, zien we dat verkopers gradaties opstellen. Geen krasjes betekent bijvoorbeeld klasse A, terwijl klasse D-telefoons een meer gehavend display hebben.

Garantietermijnen

Praktisch hetzelfde verhaal gaat op voor de refurbished garantietermijnen. Deze verschilt tussen aanbieders uit onze koopgids en loopt uiteen van 12 tot en met 36 maanden. Om het geheel nog moeilijker te maken, gelden bovendien soms afwijkende termijnen voor specifieke onderdelen, zoals de accu, of bijgeleverde accessoires als de oplaadkabel.

Toegegeven, bij ‘nieuwe’ producten gelden vaak ook verschillende garantietermijnen voor accessoires en onderdelen. Het zou echter overzichtelijker voor de consument zijn als precies duidelijk wordt wat is vervangen, en hoeveel garantie op alle onderdelen zit.

2. Je kent de geschiedenis niet

Daarbovenop is een ander probleem met de term refurbished dat je de herkomst van het product niet kunt achterhalen. Je kunt dus zowel een product in huis halen met jaren (intensief) gebruik achter de rug, als een vrijwel nieuw model.

In Nederland heb je bijvoorbeeld een zogenoemde ‘afkoelingsperiode’ van 14 dagen bij aankoop van een product via internet. Je hebt als consument zodoende het recht om te kijken of wat je hebt besteld, ook daadwerkelijk overeenkomt met wat je conform de informatie van de verkoper mag verwachten.

refurbished opinie

Is het toch niet wat je gehoopt had? Dan kun je het product weer terugsturen. De winkel verkoopt dit toestel nu waarschijnlijk door als refurbished, terwijl er van gebruik eigenlijk geen sprake is.

Het kan echter ook zo zijn dat jouw refurbished iPhone een ex-waterschade model is, en voorzien is van een compleet nieuwe behuizing en indien nodig onderdelen. Er is zodoende echter wel een verhoogde kans op problemen in de toekomst, aangezien het moederbord schoongemaakt is om corrosie te verwijderen naar aanleiding van het contact met water.

Tot slot is het ook mogelijk dat jouw refurbished telefoons als demomodel heeft gediend in een winkel. Vaak worden dergelijke modellen continu van stroom voorzien, om niet ineens uit te vallen wegens gebrek aan energie. Uiteraard is dit in principe niet goed voor een smartphone-accu, al is het aannemelijk dat de gemiddelde consument dit niet merkt tijdens gebruik.

Lees ook: Achter het scherm: hoe een gebruikte iPhone refurbished wordt

3. Wat gebeurt er wanneer je refurbished iPhone wordt gerepareerd?

Ten slotte hanteren refurbished-aanbieders afwijkende termijnen als het gaat om gebruikte materialen bij reparatie. Wordt je telefoon in dat geval voorzien van een nieuw scherm, of krijg je een zogenoemd OEM-scherm? OEM houdt in dat je een namaakscherm krijgt, welke wél van vergelijkbare kwaliteit is als een origineel scherm.

Hetzelfde gaat wederom op voor alle onderdelen: krijg je dan originele onderdelen, of worden namaakonderdelen gebruikt. En wellicht nog veel belangrijker: hoe kom je hierachter? Voor de gemiddelde consument is het namelijk bijna onmogelijk om erachter te komen.

Ook interessant: ‘Verzekeraar mag refurbished iPhone ter vervanging van nieuw geven’

De oplossing: een refurbished-keurmerk?

Op vrijwel alle in Europa verkochte producten tref je een CE-markering. Dit geeft aan dat een product voldoet aan de normen op het gebied van gezondheid, milieu en veiligheid. Bovendien heeft het een serie aan tests moeten doorstaan. Achter dit markering zit de Europese Unie, welke op deze manier wil toezien op kwaliteit van (consumenten)producten.

Wellicht is dé oplossing daarom om het mysterie rondom de term refurbished weg te halen middels een keurmerk. De (grootste) aanbieders zouden bijvoorbeeld met elkaar in gesprek kunnen gaan om een kwaliteitscontrole op te stellen, en afspraken te maken over zaken als garantietermijnen en afhandeling bij reparaties. Op die manier wordt het voor de consument een stuk overzichtelijker.

Of dit keurmerk er ook daadwerkelijk komt, is natuurlijk nog maar zeer de vraag. Het betekent immers extra werk en controledruk voor aanbieders, en het is onwaarschijnlijk dat ze hier op zitten te wachten. Er moet daarom een daadwerkelijke winst te behalen zijn voor verkopers, bijvoorbeeld in de vorm van extra omzet of een beter imago.

Ook is het goed mogelijk dat de hierboven besproken zaken zich vanzelf ‘oplossen’. We moeten immers niet vergeten dat de refurbished-markt voor smartphones nog zeer jong is. Voor vijf jaar geleden had vrijwel niemand het over het opknappen van telefoons.

Naast onze uitgebreide refurbished koopgids met daarin advies en tips, hebben we ook een refurbished prijsvergelijker met daarin de beste deals.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.