Nederlandse overheid werkt aan eenduidig refurbished keurmerk
Lars Paymans

De Nederlandse overheid heeft zes grote refurbishedmerken gevraagd om een keurmerk op te zetten. Nu refurbished smartphones steeds populairder worden, is het volgens de overheid tijd voor een eenduidig refurbished keurmerk waar consumenten op kunnen vertrouwen.

Nederlands refurbished keurmerk op komst

Het Ministerie van Economische Zaken en UNETO (de ondernemersorganisatie van de technische detailhandel) hebben zes grote refurbishedpartijen uitgenodigd voor een gesprek, zo laat een bron aan iPhoned weten: “Op korte termijn gaan Leapp, Forza, Swoop, Infotheek Group en Renewd rond de tafel zitten om de professionalisering van de refurbishedmarkt te bespreken.” Ook Coolmix laat aan iPhoned weten benaderd te zijn door het Ministerie.

refurbished keurmerk

De overheid ziet vooral potentie in het duurzame aspect van refurbished, waarbij gebruikte smartphones worden opgeknapt om opnieuw verkocht te worden. Door een keurmerk op te zetten en te financieren, wordt het voor consumenten duidelijker wat de staat van een refurbished product is.

Onduidelijkheid bij klanten wegnemen

Nu hanteren veel aanbieders eigen keurmerken en regels, die hierdoor onderling flink van elkaar kunnen verschillen. Dat maakt het voor consumenten lastig om te bepalen wat de kwaliteit van een refurbished product is. Een ‘zo goed als nieuwe’ refurbished iPhone kan er nu bij de ene partij beter aan toe zijn dan bij de ander. Hierdoor moeten consumenten nu vaak zelf hun refurbished iPhone controleren.

Met de komst van een refurbished keurmerk kunnen onder meer vaste punten worden vastgelegd, waar een gebruikte smartphone op gecontroleerd moet worden voordat hij de naam ‘refurbished iPhone’ mag dragen. Een exacte datum voor de komst van dit keurmerk is nog niet bekend.

Lees ook: Opinie: 3 redenen waarom een refurbished keurmerk hard nodig is

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.