Nederlandse overheid werkt aan eenduidig refurbished keurmerk

Lars Paijmans
26 april 2018, 12:30
2 min leestijd
Exclusief
Nederlandse overheid werkt aan eenduidig refurbished keurmerk

De Nederlandse overheid heeft zes grote refurbishedmerken gevraagd om een keurmerk op te zetten. Nu refurbished smartphones steeds populairder worden, is het volgens de overheid tijd voor een eenduidig refurbished keurmerk waar consumenten op kunnen vertrouwen.

Update maart 2019: Inmiddels is het Keurmerk refurbished officieel gelanceerd. Op 15 maart 2019 werd het keurmerk gepresenteerd door Techniek Nederland in samenwerking met refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Dit zijn dan ook de drie partijen die direct bij het keurmerk aangesloten zijn. Andere partijen kunnen zich sindsdien ook aanmelden.

Update januari 2020: Het Keurmerk Refurbished is naast iPhones nu beschikbaar voor iPads en MacBooks. Je leest alles over het keurmerk en wat het betekent in het onderstaande overzicht.

Lees ook: Alles over het Keurmerk Refurbished

Nederlands refurbished keurmerk op komst

Het Ministerie van Economische Zaken en UNETO (de ondernemersorganisatie van de technische detailhandel) hebben zes grote refurbishedpartijen uitgenodigd voor een gesprek, zo laat een bron aan iPhoned weten: “Op korte termijn gaan Leapp, Forza, Swoop, Infotheek Group en Renewd rond de tafel zitten om de professionalisering van de refurbishedmarkt te bespreken.” Ook Coolmix laat aan iPhoned weten benaderd te zijn door het Ministerie.

refurbished keurmerk

De overheid ziet vooral potentie in het duurzame aspect van refurbished, waarbij gebruikte smartphones worden opgeknapt om opnieuw verkocht te worden. Door een keurmerk op te zetten en te financieren, wordt het voor consumenten duidelijker wat de staat van een refurbished product is.

Onduidelijkheid bij klanten wegnemen

Nu hanteren veel aanbieders eigen keurmerken en regels, die hierdoor onderling flink van elkaar kunnen verschillen. Dat maakt het voor consumenten lastig om te bepalen wat de kwaliteit van een refurbished product is. Een ‘zo goed als nieuwe’ refurbished iPhone kan er nu bij de ene partij beter aan toe zijn dan bij de ander. Hierdoor moeten consumenten nu vaak zelf hun refurbished iPhone controleren.

Met de komst van een refurbished keurmerk kunnen onder meer vaste punten worden vastgelegd, waar een gebruikte smartphone op gecontroleerd moet worden voordat hij de naam ‘refurbished iPhone’ mag dragen. Inmiddels is het keurmerk in de markt en kun je in onze prijsvergelijker filteren op het aanbod met keurmerk.

→ Refurbished iPhones vergelijken

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu