Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Later lezen-app Readability houdt ermee op

Rutger Otto
1 september 2016, 10:37
2 min leestijd
Later lezen-app Readability houdt ermee op

Eén van de bekendste apps om artikelen te bewaren en te lezen, stopt ermee. Readability, bekend van zijn rode icoon met fauteuil, zal er eind september mee ophouden.

Lees verder na de advertentie.

Readability stopt ermee

Dat maakt Readability bekend met een blogpost op Medium. Waarom de app er precies mee stopt, wordt echter niet specifiek bekendgemaakt. In de blogpost staat wel dat het team achter de app energie blijft steken in de zogeheten Readability Parser API voor ontwikkelaars.

Op 30 september 2016 stopt de lees-app, ruim vijf jaar nadat de app werd uitgebracht. Op de website bedanken de makers gebruikers voor hun steun voor het ‘experiment’. De blogpost van de makers legt uit hoe je jouw bladwijzers naar andere diensten kunt exporteren, zoals Instapaper. Daarvoor ga je naar de Tools-pagina op de website van Readability, daar kies je onderin voor ‘Export your data’. Vervolgens krijg je een e-mail van de dienst om je aanbevelingen en leeslijst als JSON-bestand te downloaden, die je vervolgens in een andere app uploadt. De link werkt een week.

Artikelen bewaren

Readability was één van de bekendste apps om artikelen van het web op te slaan om ze later te lezen, samen met andere diensten als Instapaper en Pocket. De dienst laadde artikelen van websites in en presenteerde die in een rustige leesomgeving, zonder afleiding van de browser. Met de app kun je onder meer drie lettertypes kiezen, ze verkleinen of vergroten en artikelen lezen in dag- of nachtmodus. De later lezen-app maakt het verder gemakkelijk om teksten te delen of aan te bevelen. Verder werd de app altijd simpel gehouden in design en mogelijkheden.

Veel app-ontwikkelaars maakten van de Readability API gebruik om de app in hun eigen apps te integreren. Ook is er een webvariant van de app waarop je je leeslijst kunt raadplegen of bijvullen. Op alle platformen houdt de dienst bij waar je bent gebleven.

Readability downloaden

De app is voorlopig nog gratis te downloaden in de App Store. Als de dienst op 30 september zijn deuren sluit, zullen er waarschijnlijk geen updates meer voor uitkomen. Dat gebeurde de laatste tijd overigens al niet meer: de huidige versie 2.1.2 stamt alweer uit oktober 2014.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu