‘Mogelijk geen Qualcomm-chips meer in volgende iPad en iPhone’

Rutger Otto
31 oktober 2017, 9:08
2 min leestijd
‘Mogelijk geen Qualcomm-chips meer in volgende iPad en iPhone’

Apple en Qualcomm zijn verwikkeld in een langlopende rechtszaak. Als gevolg daarvan overweegt Apple om de iPad en iPhone volgend jaar uit te brengen zonder chips van de fabrikant.

Lees verder na de advertentie.

Qualcomm-chips

Daarover schrijft de Wall Street Journal op basis van verschillende bronnen. Apple zou overwegen om de nieuwe apparaten te voorzien van modems van Intel en mogelijk het bedrijf MediaTek. Intel-modems zijn sinds 2016 in iPhones te vinden, maar Apple bracht ook nog versies met chips van Qualcomm uit.

De samenwerking met Qualcomm zou echter worden stopgezet, omdat het bedrijf software zou achterhouden die Apple nodig heeft om LTE-chips in iPhones en iPads te testen. Bronnen van de Wall Street Journal stellen dat Qualcomm de software niet meer deelt sinds januari. Die maand klaagde Apple de fabrikant aan voor machtsmisbruik. De chipfabrikant stelt overigens dat Apple de chip voor de volgende generatie al heeft getest en dat het ‘Apples nieuwe apparaten blijft ondersteunen’.

Apple netneutraliteit

Rechtszaken

Qualcomm zou te veel geld vragen voor zijn technologie die in Apple-producten wordt gebruikt. Het bedrijf van Tim Cook zegt dat het een te hoog bedrag moet betalen voor ‘technologie waar ze niets mee te maken hebben’. Om die reden eiste Apple een bedrag van 1 miljard dollar en stopte het bedrijf met betalen. Dat leidde tot een rechtszaak vanuit Qualcomm en inmiddels lopen verschillende zaken over en weer.

Er is nog geen definitieve beslissing over de Qualcomm-chips gemaakt. Volgens de Wall Street Journal kan Apple nog tot juni 2018 wachten om over te stappen op een andere chipmaker, zonder de lancering van de volgende iPhone in gevaar te brengen. De iPhones van dit jaar hebben overigens nog wel LTE-modems van zowel Intel als Qualcomm.

iPhone X

Deze week verschijnt de iPhone X. De eerste videoreviews zijn inmiddels verschenen. Wil je een losse iPhone X kopen of een iPhone X met abonnement, kijk dan in onze prijsvergelijker voor de beste prijzen.

Lees het laatste nieuws over de iPhone X

Bron: WSJ
Categorieën: Apple, Geruchten
Device: iPhone X

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone X
Apple iPhone X
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen