Juridische strijd tussen Apple en Qualcomm woekert door

Rick van der Veer
4 oktober 2017, 17:05
1 min leestijd
Juridische strijd tussen Apple en Qualcomm woekert door

Apple en Qualcomm liggen al tijden met elkaar overhoop als het gaat om patenten. Een interview met Apple-topman Bruce Sewell biedt meer inzicht in hoe de relatie tussen de twee bedrijven verslechterd is.

Juridische strijd tussen Apple en Qualcomm om patenten

Volgens Sewell, Senior Vice President bij Apple, moet het bedrijf vijf procent van iedere verkochte iPhone afstaan aan Qualcomm. Daarnaast kost het modem dat in iPhones wordt gebruikt 18 dollar in aanschaf. Apple vindt dit bedrag veel te hoog, wat de belangrijkste reden is voor de juridische strijd tussen de twee technologiebedrijven.

De laatste botsing tussen de firma’s komt door een incident in Zuid-Korea. Volgens Qualcomm zou Apple oneerlijk gehandeld hebben door Samsung druk te laten zetten op de autoriteiten in dat land. Die onderzoeken momenteel Qualcomm en zijn bedrijfspraktijk op oneerlijke concurrentie, een onderzoek dat Apple goed uitkomt.

Qualcomm Apple strijd

Apples belangrijkste argument tegen Qualcomm is dat het bedrijf het oneerlijk vindt om op basis van de prijs van de iPhone een bedrag af te moeten dragen. Qualcomm maakt namelijk alleen het modem van het toestel, waardoor Apple het onredelijk vindt dat er over de prijs van het hele toestel betaald moet worden. Sewell vindt zelfs dat dat bedrag niet meer dan vier dollar per toestel zou mogen bedragen.

Einde nog niet in zicht

In de tussentijd blijft Apple royalties afdragen aan Qualcomm. Volgens dat laatste bedrijf zal Apple binnenkort de zaak laten vallen, maar Sewell ontkent dat. Volgens de topman laat Apple de zaak alleen vallen als Qualcomm zijn beleid volledig omgooit als het gaat om het ‘uitlenen’ van zijn patenten. Het einde van de juridische strijd tussen de twee lijkt dus nog even op zich te laten wachten.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Bron afbeelding: iFixit
Categorie: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's