Qualcomm klaagt Apple aan: ‘zonder ons was de iPhone er niet’

Lars Paijmans
11 april 2017, 10:41
1 min leestijd
Qualcomm klaagt Apple aan: ‘zonder ons was de iPhone er niet’

Een paar maanden nadat Apple chipmaker Qualcomm aanklaagde voor 1 miljard dollar, slaat laatstgenoemde terug met een eigen rechtszaak. De chipmaker heeft vijf redenen waarom het Apple aanklaagt.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Qualcomm Apple aanklaagt

In een 139-pagina’s tellend document, klaagt de chipmaker Apple aan, en neemt daarbij geen blad voor de mond. In totaal zijn er vijf hoofdredenen waarom Qualcomm Apple voor de rechter sleept.

Allereerst stelt de fabrikant dat Apple bewust de capaciteit van de Qualcomm-chip in de iPhone 7 niet optimaal gebruikt. Door de prestaties aan banden te leggen, presteert de chip niet beter dan de Intel-chip die ook voor de iPhone 7 gebruikt wordt. “Apple loog dat er geen merkbaar verschil tussen onze chips en die van Intel zat”, aldus Qualcomm.

Qualcomm Apple

Omdat Apple dit verschil in chipkwaliteit geheim hield, kon Qualcomm ook geen goede publiciteit krijgen voor de betere chips. “Hierdoor konden we geen publieke vergelijking maken tussen de superieure prestaties van de Qualcomm-iPhones.”

‘Apple draagt niets bij aan chip-ontwikkeling’

Daarnaast zou Apple zich door de jaren heen schuldig hebben gemaakt aan het breken van overeenkomsten, verspreiden van valse feiten en het bemoeien met afspraken die Qualcomm met andere bedrijven maakte. Sterker nog, in de verklaring stelt de fabrikant dat Apple de succesvolle iPhone-franchise niet had gehad zonder hun techniek. “Ondertussen heeft Apple nagenoeg niets bijgedragen aan de ontwikkeling van deze chiptechniek.”

In januari werd Qualcomm door Apple aangeklaagd. Tim Cook liet weten ‘geen andere keus’ te hebben. “Qualcomm blijft royalties vragen voor technieken waar ze niets mee te maken hebben”, aldus de CEO. Zo zou de fabrikant geld verdienen aan de Touch ID-sensor en camera’s, terwijl ze hier niet aan gewerkt hebben.

Lees ook: Apple klaagt chipmaker Qualcomm aan om machtsmisbruik

Categorie: Apple
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen