Waarom Apples Project Catalyst een uitkomst is voor alle Mac-gebruikers
Lars Paymans

Vanaf dit najaar krijgt de App Store van de Mac het een stuk drukker. Dankzij Project Catalyst wordt het voor ontwikkelaars veel gemakkelijker om apps zowel op iOS als macOS aan te bieden. Zo gaat het werken.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Project Catalyst uitgelegd

Iedereen die regelmatig een kijkje in de Mac App Store neemt, weet hoe weinig nieuwe noemenswaardige apps erin opduiken ten opzichte van de uitpuilende iOS App Store. Dat is Apple ook opgevallen, die daarom al ruim een jaar sleutelt aan Project Catalyst.

Project Catalyst

Oplettende lezers zullen Catalyst mogelijk herkennen onder een andere naam: Marzipan. Dat zou de werktitel van dit grootschalige project zijn geweest voordat deze afgelopen maandag tijdens WWDC 2019 gepresenteerd werd.

Met Project Catalyst geeft Apple app-ontwikkelaars vanaf macOS Catalina en Xcode 11 alle benodigdheden om een iPad-app om te zetten in een Mac-app. Dat kan soms al zo simpel zijn als het ‘macOS-vakje’ aanvinken in Xcode, de ontwikkelaarssoftware van het bedrijf.

In de realiteit zal het iets complexer liggen om een iPadOS-app goed werkend te krijgen op de Mac, maar het principe is duidelijk: het wordt straks veel gemakkelijker, minder tijdrovend en dus goedkoper om een app op meerdere Apple-apparaten aan te bieden.

Goed nieuws voor ontwikkelaars en gebruikers

Dat is goed nieuws voor ontwikkelaars, maar ook voor jou als gebruiker. Vanaf dit najaar is de kans namelijk een stuk groter dat de apps die jij op je iPad gebruikt straks ook aanwezig zijn op je Mac. Dat maakt het wisselen tussen apparaten nog gemakkelijker, omdat je meteen kunt verdergaan waar je gebleven was.

Zelfs als je geen iPad hebt is het goed nieuws voor Mac-gebruikers. Veel meer apps die voor iOS zijn ontworpen zullen nu de overstap naar dat platform maken, zodat de uitgestorven Mac App Store straks gevuld raakt met apps die net als op de iPad ook iets op je Mac kunnen betekenen.

Zo heeft Twitter al aangegeven zijn Mac-app terug te brengen dankzij Project Catalyst en werken grote namen als DC ook al aan apps die het nieuwe platform benutten. De resultaten van dit project zijn vanaf dit najaar beschikbaar op alle Macs die macOS Catalina ondersteunen. Meer weten over deze grote update? Check dan ons overzicht met de belangrijkste vernieuwingen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.