‘iPhone 5C gaat waarschijnlijk 399 dollar kosten’
Redactie

Over het uiterlijk van de iPhone 5C hoeft Apple ons niet veel meer te vertellen op 10 september, maar we zijn intussen wel erg nieuwsgierig naar de prijs geworden. iPhoned.nl verwacht dat de iPhone 5C in de VS 399 dollar zal kosten.

Let op: dit is geen vaststaande informatie: we gaan voor onze inschatting uit van wat er tot nu toe over het toestel is gelekt en we op een rijtje hebben gezet.

Daarbij is het belangrijk dat de iPhone 5C, door veel sites, waaronder iPhoned, lange tijd aangeduid als de ‘goedkope iPhone’, niet per definitie goedkoop hoeft te worden: slechts lager geprijsd dan normaal gesproken het geval is bij een nieuwe telefoon van Apple.

4 redenen die de iPhone 5C prijs bepalen

De iPhone 5C zal naar alle waarschijnlijkheid gepositioneerd worden tussen de iPhone 4S, die het budgetmodel zal worden, en de iPhone 5S, die Apple’s nieuwe toptoestel wordt. De prijs van het apparaat wordt onder meer door de volgende 4 redenen bepaald:

1. Een plastic achterkant voor de iPhone 5C

Zoals inmiddels bekend zal de iPhone 5C voorzien worden van een plastic achterkant. Deze vervangt de aluminium achterkant die Apple sinds de iPhone 5 als achterkant voor zijn telefoons gebruikt. Dit plastic is goedkoop te produceren, in tegenstelling tot aluminium, dat per stuk moest worden uitgezaagd en –gefreesd.

iPhone 5C prijs

2. De iPhone 5C is dikker

Als we de foto’s moeten geloven, zal de iPhone 5C een stukje minder dun worden dan de iPhone 5. Dat scheelt enorm in de prijs, want de vuistregel luidt: hoe dunner, hoe duurder. Er hoeft minder intensief nagedacht te worden over welk onderdeeltje waar komt in de telefoon, onderdelen hoeven net iets minder klein te zijn.

iPhone 5C prijs

3. Een gangbare en degelijke chip voor de iPhone 5C

Over de binnenkant van de telefoon is nog nauwelijks iets bekend, al is het onwaarschijnlijk dat Apple de nieuwste chip in de iPhone 5C zal stoppen. Gebruik van een iets oudere maar inmiddels degelijke chip, zoals de A5, is wat dat betreft het meest waarschijnlijk. Er is ook geen noodzaak om de allerbeste onderdelen te gebruiken: kijk bijvoorbeeld naar de iPad Mini, die bij verschijning ook een A5-chip bevatte (die op dat moment ruim al een jaar oud was) en net zo goed al bijna een jaar lang niet aan te slepen is.

a5

4. Fabricagekosten voorspellen de verkoopprijs

iPhones worden verkocht voor om en nabij drie keer het bedrag dat het Apple kost om ze te maken. Neem bijvoorbeeld de iPhone 5: de onderdelen en fabricatie kosten Apple omgerekend 126 euro, terwijl de goedkoopste variant in de VS voor omgerekend 490 euro te koop is. Aangezien de iPhone 5C Apple minder zal kosten om te fabriceren, is de kans zeker aanwezig dat de telefoon voor net onder de 400 euro verkocht zal worden.

De iPhone 5C is een premium smartphone tegen een ‘mid-range’ prijs

Bovenstaande factoren betekenen echter niet dat de iPhone 5C bij verschijning al een hopeloos achterhaalde smartphone zal zijn, integendeel: volgens de meest recente geruchten wordt het toestel net zo groot als de iPhone 5 (met een schermdiagonaal van 10,16 cm).

Daarnaast lijkt is het waarschijnlijk dat Apple de telefoon van een retina-scherm zal voorzien, aangezien bijvoorbeeld de latere generaties iPod Touch dit ook hebben, en die zijn nog steeds een stuk goedkoper dan de iPhones met een dergelijk scherm.

In het kort zal Apple de iPhone 5C een stuk aantrekkelijker kunnen prijzen dan de eveneens nieuwe iPhone 5S, door gebruikmaking van goedkopere onderdelen. Het toestel gaat volgens ons  in de VS los 399 dollar kosten, wat neer zou komen op een bedrag van tussen de 350 en 400 euro.

Meer over de iPhone 5C lees je in ons iPhone 5C overzicht! Hieronder vind je de meest actuele iPhone 5C aanbiedingen van dit moment.

[ad-block id=13 style=narrow]

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.