Poll: Hoeveel tijd besteed jij aan social media?

Dilara Isik
7 november 2019, 13:04
2 min leestijd
Poll: Hoeveel tijd besteed jij aan social media?

Volgens een onderzoek besteden Nederlanders minder tijd aan social media. Ben jij het daarmee eens? Stem in de poll!

Minder social media-gebruik dan twee jaar geleden

Multiscope meldt dat Facebook en WhatsApp dit jaar minder worden gebruikt dan twee jaar geleden. Uit een enquête onder 3600 volwassenen concludeerde de marktonderzoeker dat Nederlanders gemiddeld 79 minuten per dag aan social media besteden. Dat is vier minuten minder dan in 2017.

iPhone 11 Deep Fusion

Het onderzoek stelt dat bijna twee derde van de tijd dat Nederlanders social media gebruiken, naar Facebook en WhatsApp gaat. Acht procent van de tijd gaat naar Instagram. Ten opzichte van 2017 besteden mensen gemiddeld vijf minuten per de dag minder aan Facebook. WhatsApp wordt vier minuten minder gebruikt per dag. Daar staat tegenover dat Instagram juist gemiddeld twee minuten langer wordt gebruikt.

Wat is jouw social media-gebruik?

Dit onderzoek is natuurlijk discutabel: Facebook lijkt inmiddels een uitgestorven platform en het is daarom niet logisch dat dit meer wordt gebruikt dan andere apps, zoals Instagram. Het kan ermee te maken hebben dat er ‘maar’ 3600 Nederlanders zijn ondervraagd voor dit onderzoek. Daar komt bij dat het onderzoek alleen op volwassenen is gericht, terwijl over het algemeen juist veel jongeren social media gebruiken, maar dan weer weinig met Facebook doen.

Daarom zijn we benieuwd: Hoeveel tijd besteed jij gemiddeld op een dag aan social media? Als je het lastig vindt om een schatting te maken, kun je dit natuurlijk inzien op Schermtijd. Weet je niet hoe dit werkt? Lees dan onze tip over Schermtijd op je iPhone of hoe je schermtijd instelt op de Mac.

Zie je bovenstaande poll niet? Stem dan via deze link

Minder Facebook, meer Instagram

Inmiddels zitten ook over het algemeen meer ouderen dan jongeren op Facebook, wat zou kunnen verklaren waarom Facebook volgens dit onderzoek nog steeds meer wordt gebruikt dan Instagram. Het onderzoek laat wel een daling zien in het Facebook-gebruik: ruim een kwart (26 procent) van de ondervraagde Facebook-gebruikers verwacht de website over een jaar minder te gebruiken. Drie procent verwacht zelfs dat ze Facebook helemaal niet meer zullen openen. Ook wordt een daling verwacht bij Facebook Messenger, Snapchat en Twitter.

Volgens het onderzoek verwachten Nederlanders WhatsApp en Instagram juist meer te gaan gebruiken. Dat klopt ook met de stijging in Instagram-gebruik en de daling in Facebook-gebruik. Het is dus nog maar de vraag of het social media-gebruik daadwerkelijk is afgenomen, of slechts is verplaatst naar andere apps.

Via: NU.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu