Appen achter het stuur? Deze nieuwe politiecamera herkent en beboet je

Lars Paijmans
14 maart 2018, 9:06
2 min leestijd
Appen achter het stuur? Deze nieuwe politiecamera herkent en beboet je

Appen of je telefoon achter het stuur bedienen is verboden, maar vooralsnog lastig te controleren voor politie. Daar komt met een speciale camera verandering in, die op afstand ziet wat je doet.

Lees verder na de advertentie.

Appen achter het stuur strenger gecontroleerd

De politie test momenteel een speciale videocamera die bestuurders filmt die tijdens het rijden aan het bellen zijn of een berichtje versturen. De camera herkent deze handelingen en registreert vervolgens het kenteken. Op basis van de opgeslagen beelden kan er vervolgens een boete worden uitgeschreven.

De nieuwe politiecamera is een uitkomst voor de politie, die nu vaak nog zelf moet kijken of iemand met zijn telefoon zit te spelen in het verkeer. Is dat het geval, dan moet de bestuurder ook nog eens staande worden gehouden. De camera slaat al deze stappen over.

Appen in de Auto

Hoewel het nu nog om een test gaat, is de politie van plan om de camera’s op viaducten te plaatsen. Hierdoor hebben ze goed zicht op passerende auto’s. De politie benadrukt tegenover de NOS dat alle beelden van gebruikers die niets strafbaars doen, worden vernietigd.

Het Openbaar Ministerie staat kritisch tegenover de nieuwe apparatuur. Zo zegt een woordvoerder bang te zijn dat de camera ten onrechte boetes gaat uitsturen, bijvoorbeeld als iemand aan zijn oor zit te krabben. Daarnaast is het nog maar de vraag hoe vieze ramen en andere obstakels de betrouwbaarheid van de camera in het geding kunnen brengen. Wanneer de camera’s grootschalig worden ingezet is nog niet bekend.

Ook Apple komt in actie

Dit is lang niet de eerste keer dat er actie wordt ondernomen om smartphonegebruik in de auto terug te dringen. Ook techbedrijven als Apple en Samsung zijn met dit onderwerp bezig. Zo heeft Apple met iOS 11 een speciale automodus toegevoegd, die op basis van je locatie zelfstandig ingeschakeld kan worden. In deze modus worden alle inkomende oproepen tegengehouden, zodat je minder snel wordt afgeleid.

Lees ook: Gebruik jij je iPhone nog in de auto of op de fiets?

Bron: NOS
Categorie: Opmerkelijk

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen