Nieuwe flitscamera van politie herkent smartphones

Erwin Vogelaar
1 oktober 2019, 10:56
2 min leestijd
Nieuwe flitscamera van politie herkent smartphones

De politie gebruikt een nieuwe flitscamera die smartphones en tablets herkent. Houd je een iPhone vast achter het stuur? Dan kun je een boete verwachten.

Lees verder na de advertentie.

Boete: zo herkent nieuwe flitscamera smartphones

Je smartphone in de hand houden terwijl je een auto bestuurt is niet toegestaan. De politie heeft nu een nieuwe manier om dit verbod te handhaven. Een nieuwe flitscamera herkent of automobilisten een smartphone vasthouden. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van machine learning, zodat de camera weet dat je bijvoorbeeld geen beker in je hand houdt.

Nederland is het eerste Europese land dat met een dergelijke camera werkt. Nu worden er nog 75.000 mensen per jaar betrapt terwijl ze hun telefoon achter het stuur gebruiken, maar de politie hoopt dat dit aantal door de nieuwe camera flink omhoog gaat. Zo meldt de NOS.

flitscamera smartphones

De camera herkent zowel een telefoon die in de hand als tegen het oor wordt gehouden. De boete wordt vervolgens uitgedeeld aan de eigenaar van de auto. Er wordt namelijk gekeken naar het kenteken en niet wie op dat moment de auto bestuurt.

De politie zal aanvankelijk twee van deze camera’s in gebruik nemen. Eentje voor op de snelweg en eentje voor de regio Utrecht. Gesnapt met een smartphone achter het stuur? Dan kun je een boete van 240 euro krijgen. Mocht er geen overtreding op de foto te zien zijn, dan wordt de afbeelding gewist.

Op de fiets

Sinds drie maanden is het ook niet meer toegestaan om fietsend je smartphone te gebruiken. Daar wordt de camera nog niet voor ingezet. Wij beantwoorden zeven vragen over het smartphoneverbod op de fiets.

Om in de auto toch van je iPhone gebruik te maken is onder andere CarPlay te gebruiken. De iPhone heeft sinds iOS 11 een automodus zodat je tijdens het autorijden niet gestoord wordt en dus ook niet wordt verleid om je iPhone erbij te pakken.

Bron: NOS
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu