Fabrikanten gaan CarPlay niet uit de weg: ‘We kunnen elkaar versterken’

Wouter Nijsen
8 april 2014, 15:55
3 min leestijd
Fabrikanten gaan CarPlay niet uit de weg: ‘We kunnen elkaar versterken’

Het is één van de grootste aankondigingen van Apple: CarPlay, een systeem waarmee je in de auto kunt navigeren, handsfree telefoongesprekken kunt voeren en muziek kunt luisteren. Allemaal vanaf je iPhone. Wat vinden fabrikanten van audio- en navigatiesystemen voor auto’s van deze ontwikkeling? iPhoned vroeg Pioneer, Garmin en Caliber om hun reactie op de aankomende integratie van iOS in de auto. Navigatiefabrikant TomTom wilde helaas niet reageren.

Lees verder na de advertentie.

Pioneer CarPlay

CarPlay komt enkel beschikbaar in de nieuwe modellen van automerken als Mercedes-Benz, Volvo en Ferrari. Om gebruik te maken van dit aangepaste besturingssysteem moet je dus een nieuwe auto kopen. Of toch niet?

In gesprek met iPhoned geven enkele elektronicafabrikanten (Pioneer, Garmin en Caliber) aan na te denken over de mogelijkheid om CarPlay in nieuwe en bestaande systemen te integreren. De heersende gedachte bij de bedrijven is dat ze CarPlay eerder zullen omarmen, dan uit de weg zullen gaan. “Er is natuurlijk nog niks concreets bekend, maar als de lancering eenmaal zo ver is, zullen we het niet uit de weg gaan”, laat een woordvoerder van Pioneer desgevraagd weten.

‘We kunnen elkaar versterken’

De woordvoerde hoorde van de mogelijke plannen van zijn collega’s in de Verenigde Staten en kon dat idee alleen maar aanmoedigen. “Het verschijnen van CarPlay is een goede zaak, óók voor Pioneer. We hebben ten slotte hetzelfde doel: alle functionaliteiten van je iPhone op een intuïtieve manier gebruiken zonder dat je wordt afgeleid en het gevaarlijk wordt.” Hij is ervan overtuigd dat de systemen van Pioneer en CarPlay elkaar kunnen versterken.

Net als Pioneer, maakt ook Caliber navigatie- en audiosystemen die later in auto’s ingebouwd kunnen worden. Bij de afdeling in Wijk en Aalburg fronsden ze de wenkbrauwen bij het horen van CarPlay. “Ik heb er eerlijk gezegd nog niets van gezien”, bekent een voorlichter. “Of ik me zorgen maak? Nee hoor. Caliber is een gevestigde naam en zal op het gebied van navigatie heus niet voorbijgestreefd worden. Daarnaast maken we al jarenlang audiosystemen die compatibel zijn met de iPhone.”

‘Garmin zal altijd een rol blijven spelen’

carplay ios 7.1

Ook bij Pioneer zien ze CarPlay eerder als een aanvulling op het assortiment. “We verzinnen heus wel iets om de systemen met elkaar te laten integreren. Voor nu willen we niet op de zaken vooruitlopen. Laat CarPlay eerst maar eens op de markt verschijnen.” CarPlay toont een aangepaste versie van iOS, die vanaf je iPhone naar het autodashboard wordt gestreamd. Hiermee krijg je toegang tot Apple’s eigen Maps-systeem.

Garmin, één van de grootste gps-fabrikanten ter wereld, denkt niet dat iPhone-gebruikers massaal zullen overstappen op dit navigatiesysteem. “Consumenten kiezen op dit moment nog steeds voor de betrouwbaarheid en kwaliteit van navigatiesystemen. Dit bedrijf is daarin gespecialiseerd en zal daarom altijd een rol blijven spelen in deze industrie”, vertelt een woordvoerder.

Releasedatum CarPlay

In Nederland staan er nog geen auto’s met CarPlay-ondersteuning in de showroom en een exacte releasedatum voor het systeem is onbekend. Mercedes zegt CarPlay voor het einde van het jaar beschikbaar te stellen voor bestaande auto’s. Via een software-update kunnen eerdere Mercedes-wagens alsnog ondersteuning voor CarPlay krijgen. Of andere voertuigen dezelfde mogelijkheid zullen bieden, is nog niet bekend.

Lees het laatste CarPlay nieuws

Categorie: Apple
Spotlights: Apple, Apple CarPlay

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's