De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Photoshop op de iPad in 2019: zo gaat het werken

Florence Peeters
15 oktober 2018, 16:37
2 min leestijd
Photoshop op de iPad in 2019: zo gaat het werken

Eindelijk is het officieel: begin volgend jaar komt er een volledige versie van Adobe Photoshop voor de iPad uit. De eerste previews tonen geen verschil met de desktopversie. Zo gaat Photoshop op de iPad eruit zien.

Lees verder na de advertentie.

Photoshop als volledige versie op iPad

Het zoemde al even rond, maar nu heeft Adobe het zelf aangekondigd: Photoshop komt in 2019 daadwerkelijk in al zijn glorie beschikbaar voor de iPad. Insiders spraken hier afgelopen juli al over met Bloomberg.

Veel vormgevers en ontwerpers laten de iPad links liggen, vanwege het ontbreken van Photoshop. Ook Adobe weet dat de onthulling van de nieuwe iPad Pro 2018 waarschijnlijk niet lang meer duurt, en bevestigt daags voor deze release dus het gerucht. Voor menig creatieveling wordt de nieuwe iPad hierdoor een stuk interessanter.

Photoshop op de iPad

Al langer zijn er verschillende Photoshop-apps beschikbaar voor iOS. Zo kun je retoucheren met de app Photoshop Fix, of kun je schetsen met penselen in Adobe Sketch. Dit zijn echter slechts onderdelen van Photoshop, en vervangen niet het volledige programma.

Bediening afgestemd op multitouch

Verschillende websites, zoals The Verge en Gizmodo, hebben al een demoversie van Photoshop op de iPad mogen testen en stellen dat er geen enkele concessies zijn gedaan voor de tabletversie. De interface is hetzelfde als voor de pc of MacBook en ook alle tools lijken gewoon aanwezig.

De verschillen zitten met name in de bediening van het programma. Adobe werkt aan manieren om de bediening van de iPad-versie af te stemmen op de multitouch-technologie van de tablet. Hierdoor is het overbodig om een toetsenbord te gebruiken tijdens het bewerken. Extra buttons op het scherm laten mensen snel switchen tussen twee tools, of de werking ervan instellen.

Photoshop op de iPad

Projecten uit Photoshop zijn niet te synchroniseren via iCloud, maar dat lost Adobe op met de Creative Cloud. Via deze eigen clouddienst worden je projecten gesynchroniseerd op al je apparaten. Ideaal als je nu al een MacBook hebt om op te Photoshoppen, maar een iPad erbij wil voor onderweg.

Bij Photoshop hoort ook het eigen bestandsformaat .psd. Adobe laat Photoshop op de iPad niet werken met een aangepaste bestandssoort, maar behoudt gewoon het .psd-formaat. Aan het programma zelf verandert dus vrij weinig.

Drempel lager

Mogelijk maakt dat de drempel voor veel vormgevers laag genoeg om voor een iPad Pro te gaan, in plaats van een MacBook. Met deze toevoeging is de tablet namelijk pas echt de desktopconcurrent die Apple erin ziet. Lange tijd heeft het bedrijf uit Cupertino de iPad Pro zo in de markt gezet, vanwege de sterke A10-chip.

Om straks Photoshop op de iPad te gebruiken, heb je een Adobe Creative Cloud-abonnement nodig. Het goedkoopste abonnement bestaat uit Lightroom en Photoshop en kost 12,09 euro per maand.

Lees ook: Photoshoppen op je iPhone: de 6 beste (gratis) apps

Bronnen: The Verge, Gizmodo
Bronnen afbeeldingen: Adobe, Adobe, Adobe
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad Pro 2018
Apple iPad Pro 2018

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen