Petitie gestart tegen op afstand uitschakelen van iPhone-camera’s

Rutger Otto
21 juli 2016, 15:03
2 min leestijd
Petitie gestart tegen op afstand uitschakelen van iPhone-camera’s

Apple heeft een patent waarmee iPhone-camera’s op afstand uitgeschakeld kunnen worden. Het is niet gezegd dat het patent werkelijkheid wordt, maar deze groep mensen wil er niet op wachten.

Lees verder na de advertentie.

Petitie tegen Apple-patent

Care2 Petitions is begonnen met het verzamelen van handtekeningen. Het doel van 13.000 medestanders is al bijna gehaald. Hoewel de techniek van Apple volgens het patent vooral gericht zou zijn op het uitschakelen van camera’s tijdens een concert, bijvoorbeeld als een artiest daar om vraagt. Maar de petitie schetst een donkerder beeld van wat het patent kan betekenen.

In de omschrijving staat namelijk ‘Laten we Apple duidelijk maken dat de politie iPhone-camera’s niet op afstand mag uitschakelen’. De mensen achter de petitie zijn bang dat de politie straks gemachtigd wordt om camera’s uit te schakelen. “Stel je voor: je loopt over straat en je ziet dat de politie een vrouw op de grond gooien. Ze gebruiken daarvoor grof geweld en één van de agenten duwt haar gezicht op de grond. Een ander plant zijn knie in haar rug. Je raakt ongerust en haalt je telefoon uit je zak om het incident te filmen – maar de camera wordt uitgeschakeld.”

iPhone 6 camera-apps

Hoe snel kan het mis gaan?

Volgens de omschrijving kan dit scenario dankzij het patent werkelijkheid worden. Of dat echt haalbaar is, is zeer de vraag. Zowel technisch als wettelijk is dat niet zomaar geregeld. Omdat de techniek met infrarood-data zou werken, moet de politie voorzien zijn van enorm sterke apparaten die camera’s kunnen uitschakelen. Dat is in een concertgebouw nog wel mogelijk, maar in de open lucht gaat zo’n signaal van draagbare infraroodlampen sneller verloren.

Daarnaast is het niet waarschijnlijk dat Apple het patent op die manier laat gebruiken. Zeker niet omdat het bedrijf de laatste tijd vol inzet op privacy van gebruikers. Zij zijn de baas over hun toestel. Ook is het niet heel aannemelijk dat overheden hier zomaar mee akkoord gaan.

Toch wil de organisatie Care2 dat Apple nog eens over de technologie nadenkt. Veel gebruikers zijn namelijk wel bang dat het patent een kans van slagen heeft op de manier die de makers van de petitie omschrijven. Wil je meer weten over dit patent, lees dan dit artikel.

Het laatste Apple-nieuws

Bron: Care2
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu