‘Persoonlijke hotspot op iPhone is onveilig’
Roel van Hout

De iPhone wordt vaak gebruikt als modem, zodat er op laptops draadloos gesurft kan worden, ook als er geen wifi beschikbaar is. Maar het gebruik van deze persoonlijke hotspot op iPhone is onveilig.

persoonlijke hotspot op iPhone

Dat stellen althans onderzoekers van de Universiteit van Erlangen in Duitsland. Wanneer je de functie inschakelt, maakt iOS namelijk automatisch een wachtwoord aan. Dit wachtwoord bestaat telkens uit een kort woord met een serie willekeurige nummers erachter.

En laat daar nu net het probleem zitten. De onderzoekers kwamen erachter dat iOS hiervoor gebruik maakt van een lijst van slechts 1842 woorden. Dat klinkt veel, maar is het niet: met een gewone huis-tuin-en-keukencomputer wisten de onderzoekers in minder dan een minuut verscheidene hotspot-wachtwoorden te achterhalen.

‘Persoonlijke hotspot op iPhone kan veiliger’

Volgens de onderzoekers moeten automatisch gegenereerde wachtwoorden op basis van veel langere lijsten tot stand komen. Daarbij is het volgens hen vele malen veiliger om wachtwoorden uit een volledig willekeurige serie cijfers en letters samen te stellen, in plaats van uit bestaande woorden in combinatie met cijfers. Het is te hopen dat Apple dit in iOS 7 gaat veranderen.

Ons advies is om, tot het zo ver is, het wachtwoord aan te passen en goed in de gaten te houden hoeveel mensen er met jouw persoonlijke hotspot verbonden zijn. Schakel de functie daarnaast uit als je er even geen gebruik van maakt, dat scheelt ook nog eens aanzienlijk in energieverbruik.

Via: AppAdvice

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.