Samsung moet Apple alsnog bijna 120 miljoen dollar betalen

Rutger Otto
9 oktober 2016, 9:18
1 min leestijd
Samsung moet Apple alsnog bijna 120 miljoen dollar betalen

Een patentzaak tussen Samsung en Apple leek ten einde, maar het Amerikaanse gerechtshof heeft besloten dat Samsung de boete van 119,6 miljoen dollar alsnog moet betalen.

Lees verder na de advertentie.

Patentzaak tegen Samsung

Een rechter bepaalde in februari nog dat twee van de patenten niet golden en dat een derde patent niet geschonden was. De geëiste boete van 119,6 miljoen dollar (bijna 107 miljoen euro) werd toen geschrapt. Het Amerikaanse gerechtshof oordeelde eind van deze week echter dat die uitspraak niet klopt. In plaats daarvan wordt nu zelfs overwogen of de boete tegen Samsung niet moet worden opgehoogd voor patentschending. Dat schrijft Bloomberg.

iOS 10 tips

Slide-to-unlock

In deze zaak, die loopt sinds 2014, gaat het om vijf patenten van Apple die door het Zuid-Koreaanse zijn geschonden. Eén daarvan is het gebruik van ‘slide-to-unlock’, een functie die Apple introduceerde in de iPhone en die overgenomen werd door Samsung. Ook voor de quick-link-optie wordt Samsung veroordeeld. Dat patent maakt van bepaalde informatie automatisch een klikbare link, zoals telefoonnummers die je met een sms verstuurt. De rechtbank oordeelt nu dat de eerdere zaak een verkeerde beslissing maakte, omdat het onder meer uitging van informatie die buiten de zaak lag.

Nog een boete

Apple en Samsung kunnen de messen weer slijpen voor volgende week, als een nog veel grotere patentzaak op het programma staat. Samsung moet Apple al 548 dollar betalen voor patentinbreuk, maar dat bedrag hoopt het bedrijf in de rechtszaak te verlagen.

Inmiddels maken iPhones overigens geen gebruik meer van slide-to-unlock, tenminste als ze iOS 10 of nieuwer draaien. Het vegen om te ontgrendelen is vervangen door een klik op de homeknop. De telefoon gaat dan open via Touch ID of door middel van een pincode.

Lees meer over iOS 10

Bron: Bloomberg
Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen