Langlopende rechtszaak tussen Apple en Samsung is weer heropend

Rutger Otto
14 januari 2017, 13:22
2 min leestijd

De rechtszaak tussen Apple en Samsung is weer heropend. Er gaat bekeken worden hoeveel geld Samsung nu precies aan Apple moet betalen voor patentinbreuk.

Lees verder na de advertentie.

Patentzaak heropend

De Amerikaanse rechtbank gaat weer verder met de zaak tussen Samsung en Apple die bijna zes jaar geleden begon. Na een orde van het Amerikaanse hooggerechtshof zijn benodigde documenten deze week elektronisch ingediend. Nu moet bekeken worden wat Samsung precies aan Apple moet betalen. Het bedrijf is schuldig bevonden aan het gebruiken van patenten die tot Apples iPhone toebehoren. Hierbij gaat het onder meer om het rechthoekige design met afgeronde hoeken en het presenteren van kleurrijke iconen op een zwart scherm

Samsung was een geldsom van 399 miljoen dollar opgelegd, maar dat bedrag klopt mogelijk niet volgens het hooggerechtshof. Dat werd eind 2016 bekend. Het bedrag van 399 miljoen dollar werd bepaald door te berekenen hoeveel Galaxy-telefoons er zijn verkocht die inbreuk maakten. Volgens de Supreme Court moet echter worden onderzocht of het bedrag bepaald wordt op het volledige toestel of op individuele onderdelen. In het laatste geval zal het bedrag vrijwel zeker lager komen te liggen.

‘Samsung kopieert overduidelijk’

De rechtszaak, die al sinds 2011 loopt, ging volgens Apple altijd al over Samsungs ‘openlijk kopiëren’ van ideeën. Na de beslissing van het Amerikaanse hooggerechtshof ging Apple optimistisch het nieuwe deel van de zaak in. Het bedrijf stelt dat de rechtbank ‘nogmaals een krachtig signaal zal uitzenden dat stelen niet mag’. “Wij blijven de iPhone beschermen”, zegt het bedrijf. “Het kostte ons jaren van hard werk om er het meest innovatieve en meest geliefde product ter wereld van te maken.”

Bijstand van designers

In augustus vorig jaar kreeg Apple nog steun van topdesigners in de langlopende patentzaak. Onder de 111 designers die een brief van 63 pagina’s naar het Federaal Hooggerechtshof schreven, waren bijvoorbeeld Calvin Klein, Dieter Rams en Norman Foster. “Het ontwerp verkoopt het artikel”, schrijven ze. Daarmee verwijzen de designers naar een 130 jaar oude uitspraak van het Amerikaanse congres. Daarmee zou in het geval van patentinbreuk de boete gelijk moeten aan de geleden schade. De winst die het gekopieerde product ermee heeft behaald zou zodoende terugbetaald moeten worden.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen