Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple werkt mogelijk aan virtueel toetsenbord voor MacBook

Florence Peeters
3 augustus 2018, 11:01
2 min leestijd
Apple werkt mogelijk aan virtueel toetsenbord voor MacBook

Apple werkt aan verschillende manieren om het toetsenbord van de MacBook te verbeteren. Het bedrijf uit Cupertino heeft in maart dit jaar drie patentaanvragen gedaan die daar op duiden.

Lees verder na de advertentie.

Patentaanvragen Apple tonen virtueel toetsenbord

Het meest verrassende patent draait om een virtueel toetsenbord. De aanvraag omschrijft hoe op de body van een MacBook de plek van het toetsenbord wordt ingenomen door transparant materiaal, zoals glas of plastic. Onder deze laag zitten sensoren verwerkt, die reageren op waar en met hoeveel kracht de vingers worden geplaatst.

Dit virtuele toetsenbord zou onderaan omringd worden door een display. Afhankelijk van de ingestelde taal, kunnen hierop leestekens en symbolen worden weergegeven. Dit moet uitkomst bieden voor typen in talen met veel accenten en trema’s erin.

Het display zou daarnaast als Touch Bar fungeren. De Touch Bar is geïntroduceerd op de Macbook Pro uit 2016 en zit boven het toetsenbord. Gebruikers zouden dan niet per se het touchpad hoeven te gebruiken om acties uit te voeren. Ook verschijnen hierop verschillende sliders en aanvullende opties, zoals we van de Touch Bar kennen.

De uitvinding wordt met zogeheten haptische feedback uitgerust, waardoor – ondanks het platte oppervlak – het voelt alsof je een toets indrukt. Zoals blijkt uit de tweede patentaanvraag, denkt Apple aan het ontwikkelen van een bijbehorend los toetsenbord als accessoire. Dit zou over het virtuele toetsenbord heen te plaatsen zijn. Zo worden ook verknochte toetsenbordgebruikers tevreden gesteld, maar blijft het virtuele toetsenbord zijn werk doen.

MacBook is zorgenkindje van Apple

De toetsenborden van voorgaande modellen konden altijd op veel kritiek rekenen, en er is onlangs zelfs een gratis reparatieservice gestart door Apple. Bezitters van een laptop die tussen 2015 en 2017 is gemaakt, kunnen daardoor kosteloos hun defecte toetsenbord laten repareren.

Bij de nieuwste MacBook Pro 2018 heeft Apple het probleem al wat verbeterd. Het toetsenbord is uitgerust met een speciale siliconen laag die vuil en kruimels tegen moet gaan. Laptops krijgen in het reparatieprogramma daarentegen niet het nieuwe 2018-toetsenbord, maar gewoon een eerdere versie van het vlindertoetsenbord.

Het toetsenbord is niet het enige probleem waar gebruikers van de nieuwe MacBook Pro op stuiten. Zo heeft Apple een fix uit moeten brengen voor een hitteprobleem in de processor en blijkt een defect moederbord niet te repareren. Ook hebben enkele gebruikers zelfs last van systeemcrashes.

Lees ook: MacBook Pro 2018 review: waardevolle verbeteringen voor een hoofdprijs

Membraan moet vuil voorgoed weghouden

Apple vraagt in de derde aanvraag patent aan voor een innovatie die lijkt op de technologie die is gebruikt in de MacBook Pro 2018. Het patent draait om een speciaal membraan, waardoor stof, vuil en kruimels geen enkele kans meer zouden hebben om het toetsenbord binnen te dringen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu