Met dit patent kan Apple berichten verbeteren

Rutger Otto
19 juni 2015, 10:36
2 min leestijd
Met dit patent kan Apple berichten verbeteren

Apple heeft een patent in handen waarmee het bedrijf de functie van berichten op iOS een stuk kan verbeteren. In dit artikel lees je er meer over.

Lees verder na de advertentie.

Apple berichten in context

Sinds de begindagen van mobiele telefoons is sms’en aanwezig, maar sindsdien is er weinig aan veranderd en verbeterd. Het grootste probleem: er is geen context. Stel dat je een belangrijk berichtje verwacht, maar je telefoon staat op stil, dan kan het gebeuren dat je hem compleet mist.

Apple legt in een recentelijk toegewezen patent uit hoe het berichten contextgevoeliger wil maken. In het document staat een nieuw berichtensysteem beschreven waarmee je bijvoorbeeld sms’jes kunt inplannen op basis van factoren, zoals tijd, weer en locatie. Daarvoor zou de Berichten-app op iOS dus moeten kunnen communiceren met andere apps op je iPhone, zoals de weer-app of je agenda.

ios 8 berichten

Zo kan het werken

Enkele specifieke voorbeelden van wat je met contextgestuurde berichten zou kunnen doen, is dat je een bericht ziet als je wakker wordt of dat een boodschappenlijstje verschijnt als je de supermarkt in loopt. Anderzijds zou het bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om met vrienden af te spreken door ze een bericht te sturen als het gestopt is met regenen.

Het inplannen van berichten op basis van tijd en locatie is niet per se nieuw, maar Apple lijkt iets geavanceerders te willen doen. Ook op het gebied van foto’s wordt een voorbeeld gegeven:

“De zender kan een foto meesturen die getoond moet worden, of naar een foto refereren op het toestel van de ontvanger. Om zo’n complexe referentie te sturen moet het ontvangende apparaat weten hoe hij er mee om moet gaan.”

Simpel gezegd: je zou een ander kunnen sturen om ‘de foto te openen van onze vakantie in Parijs vorig jaar’. De iPhone zou dan moeten ontcijferen wat je bedoelt en de foto vervolgens uit de app van de ontvanger moeten vissen om te tonen.

Patenten

Of deze contextuele verbeteringen binnenkort al in iOS te vinden zijn is maar de vraag. Meestal hoor je van patenten lange tijd niets meer, soms verdwijnen ze helemaal. Maar nu apparaten steeds slimmer worden, is het niet gek dat Apple met dit soort functies experimenteert.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu