Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Handig voor je vakantie: Parijs introduceert ov-tickets op je iPhone

Maurice Snijders
28 mei 2024, 14:00
2 min leestijd
Handig voor je vakantie: Parijs introduceert ov-tickets op je iPhone

Ov-tickets op je iPhone zouden eigenlijk al jaren beschikbaar moeten zijn binnen de EU, maar in Parijs hebben ze het nu eindelijk voor elkaar.

Lees verder na de advertentie.

Parijs introduceert ov-tickets op je iPhone

Deze maand werd het voor het eerst mogelijk om binnen de EU te reizen met ov-tickets op een iPhone. Het project werd in 2021 al voor het eerst aangekondigd door de Parijse openbaarvervoermaatschappij Île-de-France Mobilités. Het zou in 2022 van start moeten gaan, maar werd meerdere keren uitgesteld. Tot nog toe was het alleen mogelijk om fysieke tickets met je iPhone op te waarderen.

ov-tickets iPhone

Ov-tickets kopen met je iPhone

Ov-tickets voor het Parijse vervoersnetwerk (metro, RER (Réseau Express Régional), stoptreinen, bussen en trams) kunnen rechtstreeks op je iPhone worden opgeslagen, of op je Apple Watch. Hiervoor wordt de app Wallet gebruikt. Tickets kopen kan in de app van Île-de-France Mobilités of direct in de Wallet-app.

Île-de-France Mobilités

Ile de France Mobilites

Gratis via App Store

Momenteel zijn de varianten t+, t+ met korting, OrlyBus, RoissyBus en Navigo dagkaarten beschikbaar. Alleen de toeristenkaart Paris Visite lijkt te ontbreken. Na activering is ‘Tap to Ride’ mogelijk: je selecteert je ov-tickets in de app Wallet op je iPhone en houdt het tegen de lezer. Je kunt ook de Express-modus activeren zodat dit niet meer handmatig hoeft te gebeuren – het is dan voldoende om je iPhone of Apple Watch tegen de lezer te houden.

ov-tickets iPhone

Ook als je batterij bijna leeg is

Zelfs als de iPhone bijna leeg is, zijn je ov-tickets niet ‘weg’, legt Apple uit. ‘Dankzij de energiereserve van de iPhone kunnen klanten van wie het toestel moet worden opgeladen nog steeds gebruikmaken van het openbaar vervoer.’

Een andere nieuwe functie in iOS is dat de Apple Kaarten-app voor het eerst realtime informatie over het openbaar vervoer uit Parijs ontvangt. Dit geldt in ieder geval voor de metro, RER, tram en bussen van de RATP. Ook annuleringen en vertragingen worden doorgegeven.

In Parijs (net als in Londen) heeft het gebruik van ov-tickets op een iPhone of Apple Watch in het openbaar vervoer nog een ander voordeel. Sinds de introductie van MagSafe kwam het voor dat gebruikers per ongeluk hun papieren kaartjes leegmaakten met de magneetstrips op hun iPhone. Dit kan nu niet meer gebeuren. In Nederland moeten we het voorlopig nog zonder digitale ov-pas doen, al kun je hier wel in- en uitchecken met de betaalkaart op je iPhone of Apple Watch.

Wil je altijd op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bronnen afbeeldingen: apple, Île-de-France Mobilités, unsplash
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu