De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Overzicht: 11 nieuwe HomeKit-gadgets die zijn onthuld op CES 2019

Florence Peeters
9 januari 2019, 19:24
5 min leestijd
Overzicht: 11 nieuwe HomeKit-gadgets die zijn onthuld op CES 2019

’s Werelds grootste gadgetshow is weer in volle gang: de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. En dat betekent ook een hoop nieuwe apparaten die werken met HomeKit. Tijd voor een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

CES 2019: flinke uitbreiding HomeKit-assortiment

De meest uiteenlopende innovaties worden voor het eerst getoond aan het grote publiek tijdens CES. Apple neemt zelf niet deel aan de techbeurs, maar dat betekent niet dat het bedrijf uit Cupertino stil zit.

Apple heeft namelijk enorm veel afspraken gemaakt met fabrikanten om hun HomeKit-gadgets tijdens CES 2019 te presenteren. Na deze week is het assortiment voor Apples ecosysteem in huis dan ook een stuk groter. iPhoned zet alle nieuwe HomeKit-producten voor je op een rijtje.

1. Eve Energy Strip & Eve Light Strip

In het momenteel nog relatief kleine assortiment van HomeKit-apparaten is Eve al sterk vertegenwoordigd. De fabrikant van smart home-producten laat het daar niet bij zitten, en presenteert op CES de Light Strip en Energy Strip. Deze zijn afgelopen zomer al aangekondigd tijdens de IFA 2018 in Berlijn, maar begin dit jaar eindelijk verkrijgbaar.

De Light Strip is een lichtslang die je in allerlei kleuren en wittinten kan instellen via Siri of de Woning-app op je iPhone, Mac of iPad. De Energy Strip is niet meer dan een slimme stekkerdoos met ruimte voor drie stekkers. Hierdoor houd je de energieconsumptie van aangesloten apparaten bij en stel je tijdschema’s in.

2. Wemo slimme lichtschakelaar

Wemo – onderdeel van fabrikant Belkin – brengt later dit jaar een slimme lichtschakelaar op de markt. Er zijn al verschillende lichtdimmers van onder meer IKEA en Lightwave verkrijgbaar voor HomeKit.

Maar ook deze variant van Wemo belooft een betaalbare manier te worden om je slimme verlichting in huis met je stem of één druk op de knop te bedienen. De schakelaars gaan tussen de 40 en 50 dollar kosten.

3. Netatmo videodeurbel

Terwijl de populaire videodeurbel en thermostaten van Nest nog steeds geen HomeKit-ondersteuning bieden, brengt Netatmo wél de eerste slimme deurbel voor HomeKit uit. Als er iemand aanbelt, kun je de Woning-app openen om te bekijken wie er op de stoep staat. Of vraag simpelweg Siri om het te laten zien.

Wat ook fijn is aan zo’n deurbel, is dat je slimme buitenverlichting en bewegingssensoren hierop kunt afstemmen. Zo kun je in de Woning-app scènes bouwen dat de buitenverlichting aan springt zodra er iemand aanbelt. Het is nog niet bekend hoeveel de videodeurbel moet gaan kosten. Wel is het al duidelijk dat het apparaat pas in de tweede helft van dit jaar wordt verkocht.

4. AirPlay 2, HomeKit en Siri op tv’s Sony, LG & Samsung

Dit jaar zet Apple een grote stap door AirPlay en iTunes in te bouwen in smart tv’s van andere grote elektronicamerken. Ook Siri- en HomeKit-ondersteuning worden toegevoegd, waardoor je je televisie ook met andere slimme apparaten kan combineren.

AirPlay 2

Samsung had hiermee de primeur, maar inmiddels hebben ook LG en Sony aangekondigd met Apples apps en software in zee te gaan. LG voegt het toe aan alle smart tv’s die in 2019 geproduceerd worden, en Sony alleen aan zijn nieuwste high-end modellen die dit jaar zijn uitgebracht.

→ Lees ook: Apple brengt AirPlay en iTunes naar tv’s van Samsung en andere merken

5. Videohub met The Brilliant Control

Hoewel je je smart home prima kan besturen vanuit de Woning-app, hebben sommige mensen misschien liever een fysieke ‘afstandsbediening’ voor hun huis. Brilliant voegt later dit jaar HomeKit-ondersteuning toe aan The Brilliant Control.

Dit is een hub annex lichtschakelaar met een touchscreen erop. Vanaf dat scherm bedien je je huis op allerlei manieren, en kun je bijvoorbeeld ook de eerder genoemde deurbel van Netatmo ermee bedienen.

6. TP-Link slimme stekker

Een andere fijne uitbreiding van het HomeKit-assortiment is de Kasa Smart Plug Mini van TP-Link. Deze slimme stekker werkt al langer met Amazons Alexa, maar is straks ook met Siri te bedienen. Het fijne is dat de prijs erg vriendelijk is: de stekker gaat via Amazon over de toonbank voor slechts 25 dollar. Het is nog even afwachten wanneer de stekker ook in Nederland verkrijgbaar is, en tegen welke prijs.

7. Compleet slim beveiligingssysteem van Arlo

Je huis volledig beveiligen met slimme apparatuur kan vrij prijzig zijn. Maar het is Arlo gelukt om een aardig compleet beveiligingssysteem te ontwikkelen dat je met je Apple-apparaten kan bedienen. De Arlo Security System is een slimme set, die bestaat uit een multisensor, sirene en afstandsbediening.

De multisensor detecteert allerlei verdachte zaken, zoals geopende ramen en deuren, bewegingen, rook, koolmonoxide in de lucht of waterlekken. Als er iets verdachts gebeurt, krijg je een melding en kan je de sirene af laten gaan. Ook kun je daarop nepgeluiden afspelen, zodat het lijkt of er een hond thuis is of iemand televisie kijkt.

8. Slimme sloten met HomeKit-ondersteuning

Als je een slim slot op je voordeur wil, heb je met HomeKit momenteel eigenlijk alleen het slot van Danalock als optie. Daar komen in 2019 twee opties bij, want fabrikanten Mighton en Kwikset presenteren op CES allebei een HomeKit-vriendelijk slot.

De variant van Kwikset heeft een scherm boven het slot, waar je een code op invoert. Met Siri of de Woning-app ontgrendelen kan natuurlijk ook. Het is niet duidelijk wanneer dit slot naar Nederland komt. De Mighton Avia heeft een vertrouwde deurklink, met een slimme button eronder. Wat dit exemplaar gaat kosten, wordt later bekendgemaakt.

9. Gardena Smart System automatiseert je tuin

Een smart home beperkt zich niet tot de muren van je huis, want ook je tuin valt inmiddels voor een aardig deel te automatiseren. Daar draagt fabrikant Gardena een steentje aan bij, door de Smart System-producten een software-update te geven, waardoor deze toe te voegen zijn aan HomeKit. Je kunt onder meer kiezen uit verschillende slimme sproeiers, vochtigheidsmeters voor in de grond en een slimme watermanager voor al je sproeiers.

10. HomeKit-douche van Moen en slimme kraan van Kohler

Op CES kondigen fabrikanten de meest uiteenlopende producten aan, en zo zijn er ook dit jaar weer een aantal bijzondere nieuwe HomeKit-apparaten bij gekomen. Zo kunnen we dit jaar een slimme kraan verwachten van Kohler, waardoor je opdrachten kunt geven als: ‘Hé Siri, tap 500 milliliter water’.

Een tweede in deze categorie is de slimme douche van Moen, die dit jaar een HomeKit-compatibele versie ervan lanceert. Zo is je volledige ochtendroutine straks te automatiseren, en krijg je bijvoorbeeld een melding wanneer de douche de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Lees meer over HomeKit

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen