Overleven met een iPhone zonder apps
Roel van Hout

Velen kunnen het zich amper meer voorstellen, maar nog maar 5 jaar geleden had je een iPhone zonder apps. Ebay vroeg bij wijze van experiment 200 mensen om 4 dagen zonder apps door te brengen.

De timing van het experiment is perfect, zo in de week van het 5-jarig App Store jubileum. Het is niet helemaal duidelijk waarom juist online marktplaats-site Ebay het onderzoek geïnitieerd heeft, maar de resultaten zijn interessant te noemen.

iPhone zonder apps

iPhone vóór de oprichting van de App Store

Ten eerste wist eenderde van de deelnemers de vier dagen niet vol te maken. De apps die deze mensen het vaakst wisten te verleiden waren sociale netwerk apps, weer- en navigatie apps en apps waarmee foto’s gedeeld kunnen worden.

Mensen die de vier dagen wel wisten vol te maken, voelden zich na teruggave van hun apps vrolijker, kalmer, productiever en minder gefrustreerd. Eén deelnemer voelde zich zonder apps zelfs ‘naakt en onbeschermd’.

iPhone zonder apps scheelt je een halfuur per dag

Toen de respondenten hun telefoons terugkregen, ging bijna de helft gelijk weer verder met foto’s delen en het lezen van nieuws. Ook online winkelen en contact opnemen met vrienden of familie werd in veel gevallen gelijk weer opgepakt.

Een iPhone zonder apps levert je volgens het onderzoek een tijdswinst van 30 minuten per dag op, wat op jaarbasis ongeveer 182 uur betekent. Dat is geen heel schokkend getal, zeker niet als je bedenkt hoeveel tijdswinst een iPhone met nuttige apps je aan de andere kant ook kan opleveren. Neem alleen al het overal kunnen checken van je mail of kunnen internetbankieren. Dat soort apps is in dit onderzoek dan weer niet meegenomen.

Deze week vierde Apple 5 jaar App Store door 10 spraakmakende apps van de afgelopen jaren gratis weg te geven.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.