Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Deze opties voor ouders zijn aanwezig in iOS en deze moeten er nog komen

Erwin Vogelaar
13 april 2018, 19:20
4 min leestijd
Deze opties voor ouders zijn aanwezig in iOS en deze moeten er nog komen

iOS biedt ouders de mogelijkheid om het iPhone-gebruik van hun kinderen in te perken, maar het is nog niet genoeg. Dit is er nu mogelijk, en moet er nog komen.

Lees verder na de advertentie.

Hoe ouders iOS gebruiken, nu en hopelijk in de toekomst

iOS biedt ouders verschillende opties om grenzen te leggen aan het smartphonegebruik van hun kinderen. Deze opties zijn nog wel beperkt. Eind vorig jaar trokken twee grote aandeelhouders van Apple daarom aan de bel. Het bedrijf moet meer opties bieden, omdat Apple een verantwoordelijkheid heeft voor de gezondheid van zijn gebruikers.

In de brief van de aandeelhouders werd gesteld dat er steeds meer bewijs is dat jongeren negatieve gevolgen ondervinden door smartphonegebruik. Dat blijkt inderdaad uit recente onderzoeken die we hebben gelezen. Apple heeft al aangegeven dat het bedrijf in de toekomst extra ‘robuustere’ opties voor ouders maakt, voor meer controle.

Dit is er nu al mogelijk

Via ouderlijk toezicht is het al mogelijk om bepaalde apps en functies op een iPhone of iPad te beperken. In de instellingen van iOS is bij ‘Beperkingen’ deze optie in te schakelen. Je stelt daar een code in om deze instellingen te kunnen wijzigen. Bij deze instellingen zie je vervolgens een lijst met apps en functies, die je individueel kunt beperken door een schuifje over te halen.

ouders ios

In deze lijst staan de verschillende apps van Apple en ook enkele functies, zoals het installeren van apps van andere ontwikkelaars, het verwijderen van apps en het maken van in-app aankopen. Zet je het schakelaartje van een app of een functie uit, dan kunnen kinderen deze niet uitvoeren.

Nog meer opties

In het menu zijn ook een stapel extra opties te vinden. Zo kun je een leeftijdskeuring inschakelen, muziek en podcasts met expliciete inhoud filteren en zorgen dat Siri geen content van Google of Wikipedia haalt. Tevens zijn er opties om expliciet materiaal van websites te filteren.

Lees ook: 4 tips om je iPhone en iPad kindvriendelijk te maken

Ook zijn er flink wat privacy-instellingen aanwezig. Bijvoorbeeld om te verhinderen dat locatievoorzieningen met apps worden gedeeld, of dat de microfoon wordt aangezet. Ook is in te stellen dat kinderen geen instellingen mogen wijzigen. Benieuwd hoe je al deze beperkingen gebruikt? We leggen in vier stappen uit hoe je ouderlijk toezicht op een iPhone of iPad instelt en waar je alle bovenstaande beperkingen vindt.

Dit is er nog nodig

Apple heeft dus al een hoop opties om het smartphonegebruik van kinderen te beperken. De focus ligt echter voornamelijk bij het beperken van functies en apps, zodat kinderen niet de verkeerde dingen zien, delen of kopen. Deze opties moeten nog uitgebreid worden, bijvoorbeeld met apps die niet van Apple zijn. Daarnaast is er natuurlijk veel meer mogelijk. Het is nog onduidelijk wat Apple in een toekomstige iOS-update toevoegt om ouders verder tegemoet te komen, maar wij hebben alvast enkele ideeën over wat er nog nodig is.

Google Family Link als voorbeeld

Voor ouders zou het fijn zijn om beter in de gaten te kunnen houden wat kinderen op hun iPhone doen. De app Family Link is een goed voorbeeld van de mogelijkheden die missen op iOS. Via deze Android-app van Google krijgen ouders op hun eigen smartphone inzicht over wat kinderen op hun toestel doen.

Staat de app geïnstalleerd, dan krijgen ouders een berichtje als hun kind een nieuwe app wil downloaden. Deze kunnen ze vervolgens direct goed- of afkeuren. Ook kunnen ouders zien hoeveel tijd kinderen besteden aan specifieke apps en is het mogelijk om de schermtijd te beperken. Ook is het met Family Link mogelijk om een bedtijd in te stellen, zodat de smartphone op slot gaat als het tijd is voor bed of een pauze.

ouders ios

Inspelen op bestaande zorgen

Door soortgelijke functies in te bouwen in iOS, kan Apple een antwoord bieden op vragen die opkomen door de eerder genoemde onderzoeken. Zoals dat kinderen te laat naar bed gaan, omdat ze te lang bezig blijven met hun smartphone. Of als de smartphone afleidt tijdens het maken van huiswerk. Met dergelijke opties is het voor ouders dus voornamelijk makkelijker om regels op te stellen en het smartphonegebruik van hun kinderen in de gaten te houden. Wie weet zien we hier al iets van terug in iOS 12?

In april staat iPhoned uitgebreid stil bij het thema Gezin. De hele maand staan onze artikelen in het teken van alles wat met Apple en het gezin te maken heeft. Houd iPhoned dus in de gaten en schrijf je in voor onze nieuwsbrief of download de iPhoned-app om op de hoogte te blijven.

Lees meer artikelen van ons maandthema Gezin

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu