De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘Apple maakt oudere iPhones niet expres langzamer’

Rutger Otto
7 oktober 2017, 11:58
2 min leestijd
‘Apple maakt oudere iPhones niet expres langzamer’

Er komen vaak dezelfde soort klachten als Apple een nieuwe versie van iOS uitbrengt. Dan zouden oudere toestellen namelijk ineens langzamer worden. Maar dat klopt niet, bewijst een onderzoek.

Lees verder na de advertentie.

iPhone langzamer

Het benchmarkbedrijf Futuremark wilde voor eens en altijd bekijken of oudere iPhones daadwerkelijk trager werden nadat ze naar een nieuw besturingssysteem werden geüpgraded. Sinds 2016 verzamelde het bedrijf ruim 100.000 benchmarkresultaten van zeven verschillende iPhone-modellen. Die werden gemeten aan drie versies van iOS. Aan de hand van alle data werd bekeken of de prestaties van de telefoons verminderden in iOS 9, iOS 10 en iOS 11.

De iPhone 5S uit 2013 is inmiddels de oudste iPhone die werkt met iOS 11. Het was het eerste toestel met een 64-bit A7-chip en iOS 11 heeft die 64-bit ondersteuning per se nodig. Zowel de grafische prestaties als de processor werd aan de tests onderworpen. In grafieken kun je de prestaties door de jaren heen duidelijk zien. Daarbij geldt: hoe hoger het staafje, des te beter de prestaties.

Op het plaatje is te zien dat de prestaties van de iPhone 5S sinds iOS 9 heel stabiel is gebleven, met heel kleine verschillen. Volgens Futuremark ziet het er ‘heel normaal’ uit.

iphone langzamer

‘Geen samenzwering’

Ook voor de andere toestellen, de iPhone 6, 6S en iPhone 7, gelden vrij constante prestaties. Her en der zijn wat dipjes en uitschieters te zien. Wel zijn de prestaties van de cpu iets gedaald, iets wat volgens Futuremark komt door ‘kleine iOS-updates of andere factoren’. Maar het bedrijf noemt de verschillen te klein om daar iets van te merken en zegt dat er ‘geen sporen zijn aangetroffen die wijzen op een samenzwering’.

“Onze benchmark-data toont aan dat Apple, in plaats van het expres langzamer maken van toestellen, juist goed werk aflevert door oude telefoons regelmatig van updates te voorzien”, stelt Futuremark. “Hiermee blijven de prestaties gelijk, ook na installatie van een vernieuwd besturingssysteem.”

iphone benchmark

Toestel voelt trager aan

Toch kan een ouder toestel langzamer aanvoelen, bijvoorbeeld als er nieuwe functies of apps zijn, die gericht zijn op de nieuwere iPhones met een krachtigere processor. Ook zijn er in het begin van een grote update soms bugs, die daarna nog gladgestreken worden. Dit kan ervoor zorgen dat een toestel aanvankelijk toch wat trager aanvoelt.

Lees ook: 9 trucs om je iPhone sneller te maken

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Futuremark
Bronnen afbeeldingen: Futuremark, Futuremark
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu