Oude malware had jarenlang toegang tot honderden Mac-webcams

Rutger Otto
25 juli 2017, 12:32
2 min leestijd
Oude malware had jarenlang toegang tot honderden Mac-webcams

De malware genaamd Fruitfly geeft aanvallers toegang tot webcams, muizen en toetsenborden. Deze schadelijke software is al minstens vijf jaar actief.

Oude Mac malware gevonden

Beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle ontdekte een variant van de malware. Het programma probeerde contact te maken met internetdomeinen. Wardle registreerde zo’n domein en binnen twee dagen kwamen al berichten van bijna vierhonderd besmette Macs binnen. Dat zegt hij tegen de website ArsTechnica. De getroffen Macs stonden voornamelijk in de Verenigde Staten.

In januari kwam al zo’n virus aan het licht, genaamd Fruitfly, dat toen al twee jaar actief was. Met de malware kunnen kwaadwillenden bijvoorbeeld screenshots nemen, webcamplaatjes bekijken en zien welke toetsen de gebruiker aanslaat. Ook kan Fruitfly informatie verzamelen van apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten. Apple dichtte het lek nadat onderzoekers de eerste variant van Fruitfly meldden.

imac pro upgrades

Niet waterdicht

De versie die Wardle heeft gevonden, lijkt een stuk groter van omvang. “Dit is het werk van mensen die ziek in hun hoofd zijn”, zegt de onderzoeker. “Ze houden ervan om doodnormale Macgebruikers aan te vallen voor geniepige doeleinden. Veel mensen gaan er zomaar vanuit dat de beveiliging van de Mac waterdicht is, maar dit bewijst dat dat niet per se het geval is.”

Dader onbekend

Wie er achter de malware zit is onduidelijk. “Het zou iemand kunnen zijn die zich verveelt of iemand met perverse bedoelingen”, zegt Wardle. De centrale server van de malware is in elk geval al een tijdje offline, maar dat betekent niet dat daarmee de malware onschadelijk is gemaakt. De onderzoeker heeft zijn bevindingen gedeeld met autoriteiten, Apple reageerde niet op zijn mail.

Het is opvallend dat de malware zo lang onopgemerkt is gebleven. Volgens Wardle is de software namelijk niet erg geavanceerd. Inmiddels zijn er verschillende virusscanners die de malware kunnen herkennen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Ars Technica
Categorie: Apple
Spotlight: Mac

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's