Leuk: oude iPhone-games op je Mac spelen (en zo doe je dat)

Piet-Jan Lentjes
13 maart 2023, 10:53
3 min leestijd
Leuk: oude iPhone-games op je Mac spelen (en zo doe je dat)

Vind je het ook zo jammer dat veel oude iPhone-games voor altijd verdwenen zijn? Geen nood! Deze oude iPhone-games zijn binnenkort op je Mac te spelen!

Lees verder na de advertentie.

Oude iPhone-games spelen (op je Mac)

Mis je ook de iPhone-games van vroeger? Denk aan de Call of Duty-spelletjes, Pocketball, Flappy Bird of Asphalt 5. Deze games van weleer zijn uit de App Store verdwenen en kun je nooit meer spelen … of misschien nog wel?

Apple beste apps 2017

Wanneer je oude iPhone-games wilt spelen sta je nogal voor een probleem. Je hebt dan een oude iPhone nodig waar de game nog op staat. Of je moet een oude iPhone zien te regelen en hem jailbreaken, zodat je ook apps buiten de App Store om kunt downloaden en installeren. Dit is behoorlijk lastig.

Er is echter goed nieuws, want Twitter-gebruiker Hikari heeft een emulator gemaakt waarmee je oude iPhone-games weer kunt spelen. Een emulator is een programma waarmee hardware (zoals een iPhone) wordt nagebootst. In dit geval kun je dus software gebruiken die voor de iPhone is gemaakt op een ander apparaat.

Zo kun je de oude iPhone-games weer spelen

Wil je de emulator eens proberen? Dat kan! Er zitten wel nogal wat haken en ogen aan. De emulator die je moet gebruiken om de oude iPhone-games te spelen is niet heel gebruikersvriendelijk. Daarnaast is op dit moment alleen nog Super Monkey Ball speelbaar en moet je een controller hebben (zoals een Xbox One-controller).

flappy bird

Daarnaast is het starten op de Mac nogal lastig. Maar wij vertellen je stap-voor-stap hoe je het doet. Allereerst heb je de emulator-bestanden nodig. De emulator is te downloaden van de website touchhle.org. Er is een versie voor Windows en Mac. Klik op ‘Download (Windows/Mac)’ en klik op ‘touchHLE_v0.1.2_macOS_x86_64’ voor de Mac-versie.

Nadat je het bestand hebt uitgepakt, heb je alleen nog de Monkey Ball-game nodig. Het is niet legaal om deze software te downloaden wanneer je niet de originele maker bent, maar als je op Google zoekt naar ‘archive iPhone games‘ kun je zien welke oude iPhone-games er allemaal te downloaden zijn.

Wanneer je het Monkey Ball-bestand hebt (dit is een .ipa-bestand) moet je de file in de map zetten waar je ook de emulator touchHLE hebt staan. Als je de emulator voor de eerste keer aanklikt krijg je een foutmelding dat je geen apps buiten de App Store om mag starten. Om dit toch toe te staan (dit is op eigen risico), open je de ‘Systeeminstellingen’ van je Mac. Klik vervolgens op ‘Privacy en beveiliging’ en sta toe om de touchHLE-app uit te voeren.

Nu wordt nog wat pittiger. Je moet het Monkey Ball.ipa-bestand even hernoemen. Klik met de rechter muisknop op het bestand en kies voor wijzig naam. Verander de naam naar ‘Monkey’.

monkey ball

Vervolgens moet je een Terminal-venster openen in de map waarin je de emulator hebt staan. Klik met de rechtermuisknop op de map waarin je de app hebt staan en kies voor ‘Nieuw Terminal-venster bij map’. Daarna typ je in het Terminal-venster ‘./touchHLE’ gevolgd door een spatie. Typ daarachter ‘./M’ en druk op de [Tab]-toets. Vervolgens druk je op [Enter].

Toekomstmuziek voor oude iPhone-games

Het is nog behoorlijk lastig om de emulator te gebruiken. Maar het is goed nieuws dat hij er is. Vrijwel elke emulator begint met een beperkte ondersteuning voor games en een gebrekkige interface. Maar fanatieke fans (met programmeer-skills) kunnen nu aan de slag om de programmacode te verbeteren en uit te breiden. En wie weet, over een paar jaar kun je dan al je oude iPhone-games weer spelen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu