Heb je nog een oude Intel Mac? Dan hebben we slecht nieuws

Yannick Chalkiopoulos
18 juli 2023, 16:33
3 min leestijd
Heb je nog een oude Intel Mac? Dan hebben we slecht nieuws

Gebruik je nog een oude Intel Mac? Dan hebben we slecht nieuws, want de laptops krijgen binnenkort geen ondersteuning meer voor nieuwe macOS-updates.

Lees verder na de advertentie.

Apple neemt afscheid van Intel

In 2020 presenteerde Apple de eerste Macs die draaien op Apple Silicon, Apple’s eigen chip. Sindsdien heeft Apple in alle nieuwe modellen van de Mac(book) de nieuwe eigen processor verwerkt. Door de chip volledig zelf te produceren sluit Apple Silicon perfect aan op de software van de Mac. De nieuwe chips zijn uiteraard sneller en efficiënter, waardoor de batterij van de Mac langer meegaat.

Lees ook: Nieuwe Mac krijgt M3-chip (maar je moet nog wel even wachten)

Dankzij hun eigen processor is Apple nu niet meer afhankelijk van andere fabrikanten bij het productieproces. Eerder leverde Intel de chips voor de iMac en MacBook, maar daar is met de introductie van Apple Silicon een einde aan gekomen. Het lijkt er nu op dat de oude Intel Macs sneller dan verwacht geen nieuwe macOS-versies meer krijgen. En dat is niet alles: er komen dan ook geen beveiligingsupdates meer.

MacBook

Intel Macs krijgen geen macOS-updates meer

De laatste MacBook Pro met een Intel-processor werd uitgebracht in 2020. Heb je nog een Mac die draait op een oude chip van Intel? Dan moet je misschien langzaam naar een upgrade gaan kijken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Apple de Mac steeds minder lang van nieuwe macOS-versies voorziet. Eerst was dit nog meer dan 7 jaar, nu blijft het steken op ongeveer 6,5 jaar.

Wanneer de Mac geen ondersteuning meer heeft voor de nieuwste macOS-versie, krijg je wel nog twee jaar nieuwe beveiligingsupdates. Daarna houdt ook dat op, waardoor je Mac mogelijk kwetsbaar is voor kwaadaardige software. Als je een oude Intel Mac hebt krijg je waarschijnlijk nog maximaal drie jaar ondersteuning voor de macOS-updates. Daarna komen er geen nieuwe functies meer naar je Mac.

Slecht nieuws dus voor gebruikers met een oude Intel Mac, maar goed nieuws voor Apple. Op dit moment moet macOS namelijk geprogrammeerd worden voor zowel Intel-processors als voor Apple Silicon. Wanneer de oude Intel Macs geen nieuwe macOS-versies meer ontvangen hoeft dit natuurlijk niet meer. Hierdoor kan macOS een stuk efficiënter worden.

macOS 13.2.1

Deze Macs vallen dit jaar af

Apple heeft dit jaar macOS Sonoma geïntroduceerd, maar ook deze update komt niet meer naar een aantal Macs. Dit jaar vallen de MacBook Pro 2017, iMac 2017 en de MacBook (12 inch) 2017 af. Deze toestellen krijgen geen nieuwe functies meer, maar zullen voorlopig wel nog beveiligingsupdates krijgen. Na twee jaar vallen deze updates ook weg.

De Macs die de update wel krijgen zijn:

  • iMac 2019 en nieuwer
  • iMac Pro 2017
  • MacBook Air 2018 en nieuwer
  • MacBook Pro 2018 en nieuwer
  • Mac Pro 2019 en nieuwer
  • Mac Studio 2022 en nieuwer
  • Mac mini 2018 en nieuwer

Lees ook: ‘macOS komt naar de iPad in 2023’ (vergeet iPadOS maar)

Heb jij een oude Intel Mac, maar wil je de nieuwe functies van macOS wel hebben? Dan is het verstandig om een nieuwe Mac te kopen. De meest geavanceerde MacBook van dit moment is de MacBook Pro 2023. Wil je een goedkopere MacBook, maar wel met een groter scherm? Dan is de 15-inch MacBook Air 2023 de juiste keuze! Bekijk alle prijzen in onze prijsvergelijker:

Apple MacBook Pro 2023 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 2.249,-

Bekijk beste prijs

Refurbished

€ 2.793,99

Bekijk beste prijs

Apple MacBook Air 2023 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 1.349,-

Bekijk beste prijs
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu