Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Apple vertelt: zo kwamen oude foto’s weer tevoorschijn in iOS 17.5

Yannick Chalkiopoulos
24 mei 2024, 9:18
2 min leestijd
Apple vertelt: zo kwamen oude foto’s weer tevoorschijn in iOS 17.5

Een vervelend probleem in iOS 17.5 zorgde ervoor dat oude foto’s weer terugkeerden in de fotobibliotheek. Benieuwd hoe dat kwam? Apple geeft uitleg.

Lees verder na de advertentie.

Fotoprobleem in iOS 17.5

Apple heeft op maandag 20 mei weer een update uitgebracht, die bedoeld was om een belangrijk probleem op de iPhone op te lossen. Sinds iOS 17.5 hadden gebruikers last van een softwarefout in de fotobibliotheek. Daardoor doken verwijderde foto’s weer op in de filmrol, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was. Zo verschenen in iOS 17.5 oude foto’s van jaren geleden weer in de bibliotheek.

Lees ook: iOS 17.5.1 is uit (en verhelpt dit belangrijke probleem op je iPhone)

In iOS 17.5.1 is dit probleem verholpen, maar Apple heeft verder niet gereageerd op de softwarefout. Wel bevestigde het bedrijf het probleem in de beschrijving van iOS 17.5.1. Daar werd gesproken van een zeldzame bug, waarbij foto’s als gevolg van een beschadigde database opnieuw in de fotobibliotheek werden weergegeven. Nu heeft Apple meer details gegeven over het opduiken van oude foto’s in iOS 17.5.

iphone verwijderde foto's

Géén iCloud-foto’s

De grote vraag: hoe kon het gebeuren dat oude foto’s weer terugkeerden in iOS 17.5? Volgens Apple heeft dit in ieder geval niets te maken met iCloud. De verwijderde afbeeldingen die weer opdoken in iOS 17.5 waren dus niet gekoppeld aan iCloud-foto’s. In plaats daarvan stonden de bestanden van de verwijderde foto’s alleen op de iPhone zelf. Deze bestanden waren door een corrupte database niet volledig verwijderd.

In sommige gevallen zijn deze afbeeldingen toch meegekomen bij het maken van een back-up. Ook wanneer je een reservekopie van een oude iPhone direct op een nieuwe iPhone zet, bestaat de kans dat oude foto’s weer opduiken in iOS 17.5. Dat geldt ook voor het gebruiken van een reservekopie via iCloud, mits je iCloud-foto’s niet gebruikt. Het gaat dus om zeldzame gevallen, waarbij oude bestanden van afbeeldingen toch werden meegenomen naar een nieuwe iPhone.

ios 17.5.1

iOS 17.5.1 verwijdert afbeeldingen niet

Heb je een oude iPhone verkocht? Geen zorgen, want het is volgens Apple onmogelijk dat jouw oude foto’s in iOS 17.5 weer opduiken op dat toestel. Als voorwaarde geldt natuurlijk wel dat je de oude iPhone voor de verkoop hebt teruggezet naar fabrieksinstellingen. Apple bevestigt bovendien nogmaals dat het bedrijf geen toegang heeft tot jouw foto’s en video’s. Hoe de corrupte database is ontstaan blijft vooralsnog onduidelijk.

Lees ook: Nieuwe functies in iOS 17.5: dit verandert er op je iPhone

Het is aan te raden om zo snel mogelijk te updaten naar iOS 17.5.1, want daarin is het probleem inmiddels verholpen. Let daarbij wel op, want oude foto’s die in iOS 17.5 onbedoeld terugkeerden worden niet automatisch verwijderd in de nieuwe iOS-versie. Als je last had van de softwarefout, moet je deze afbeeldingen dus handmatig verwijderen. De kans is gelukkig klein dat je getroffen bent door het probleem, want het gaat volgens Apple om zeldzame gevallen.

Wil je meer weten over iOS 17? En altijd op de hoogte blijven van het laatste Apple-nieuws? Houd dan de website in de gaten en download onze gratis iPhoned-app. Ook kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Bron: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu