Oud Apple-CEO: ‘ontslag Steve Jobs was een fout’
Gijs Ettes

Oud Apple-CEO John Sculley heeft er spijt van dat hij in 1985 Steve Jobs uit het bedrijf heeft gewerkt. Sculley werd door Jobs verleid om PepsiCo, het bedrijf waar hij destijds wonderen verrichtte, te verlaten om met Jobs ‘de wereld te veranderen’. Dat liep echter anders.

Oud Apple-CEOJobs werd in 1985 als gevolg van een conflict met de raad van bestuur ontslagen. Hij was van mening dat de prijs van de Macintosh verlaagd moest worden om de computer aantrekkelijker te maken voor consumenten. Sculley en de bestuursraad vonden het echter te ver gaan om de winst van Apple hiervoor in te zetten en zagen geen brood in het subsidiëren van het apparaat.

Daarop terugkijkend geeft Sculley aan dat er wellicht toch een manier was om de meningsverschillen met Jobs op te lossen. “Daar had de raad van bestuur zelf ook een rol in kunnen spelen, maar de geschiedenis kun je natuurlijk niet veranderen.”

In 1997 keerde Jobs terug bij Apple en in een aantal jaar turnde hij het noodlijdende bedrijf om in een succesvol en waardevol merk. “De Steve in 1985 was niet de Steve die in 1997 terugkeerde. Toen was hij veel volwassener en meer ervaren dan in de jaren 80”, aldus Sculley.

De inmiddels 75-jarige Sculley lanceert momenteel met zijn bedrijf Inflexionpoint een lijn met goedkope telefoons in India. De budgetsmartphones worden gemaakt in China en onder de vlag van Obi Mobiles uitgebracht in het een na grootste land van de wereld.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.