De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Deze Macs en MacBooks krijgen de OS X El Capitan update

Gijs Ettes
17 juni 2015, 8:15
2 min leestijd
Deze Macs en MacBooks krijgen de OS X El Capitan update

Dit najaar rolt Apple de OS X El Capitan update uit naar gebruikers van een Mac of MacBook. Benieuwd of jouw Mac de update ook krijgt? Lees verder voor een overzicht van de apparaten die worden bijgewerkt.

Lees verder na de advertentie.

OS X El Capitan update

Apple staat al tijden bekend om de goede ondersteuning die het bedrijf biedt voor zijn producten. Zo krijgen bijvoorbeeld de in 2011 geïntroduceerde iPhone 4S en iPad 2 deze herfst nog gewoon een update naar iOS 9. Gelijktijdig met de nieuwe iOS-versie kondigde Apple ook OS X El Capitan aan. Deze update wordt deze herfst hoogstwaarschijnlijk beschikbaar voor alle apparaten hieronder.

  • iMac (medio 2007 en nieuwer)
  • MacBook Pro (medio/eind 2007 en nieuwer)
  • Mac Pro (begin 2008 en nieuwer
  • MacBook Air (eind 2008 en nieuwer
  • MacBook (eind 2008/begin 2009 en nieuwer)
  • Mac mini (begin 2009 en nieuwer)
  • Xserve (begin 2009)

Momenteel is de OS X El Capitan update beschikbaar voor Mac-ontwikkelaars, en Apple plant een publieke bèta in juli voor gebruikers die zijn aangesloten bij het AppleSeed bètaprogramma. De consumentenrelease staat gepland voor deze herfst.

Dit is nieuw in OS X El Capitan

El Capitan (OS X 10.11) staat in het teken van enkele grote verbeteringen met betrekking tot Spotlight, Mission Control, multitasking, ingebouwde apps en Metal. Ook zijn er diverse vernieuwingen voor Safari aanwezig, zoals de mogelijkheid om sites vast te pinnen. Op visueel vlak verandert er relatief weinig in de nieuwe OS X-versie.

os x el capitan update

Wel fijn is dat de zoekfunctie Spotlight ditmaal slimmer is, wat mede te danken is aan de integratie van Siri. Hierdoor kun je gerichter zoeken, bijvoorbeeld naar mails die op een bepaald moment door een specifiek persoon zijn gestuurd. Verder is El Capitan sneller en stabieler en voorzien van de ontwikkeltool Metal. Hiermee kunnen apps en games mooier en efficiënter draaien op OS X.

Mission Control, waarmee het mogelijk is om applicaties weer te geven op toegewezen bureaubladen, is ook verbeterd. Zo wordt het vervagingseffect niet meer toegepast op de bureaubladachtergrond, wordt de balk aan de bovenkant niet meer uitgebreid als je met één bureaublad werkt en heb je de optie om vensters naar de bovenbalk te slepen om ze direct op een volledig scherm weer te geven.

Het laatste nieuws over OS X

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen