Deze 4 vernieuwingen brengt OS X 10.11 El Capitan

Wouter Nijsen
8 juni 2015, 19:14
2 min leestijd

Zoals verwacht heeft Apple vanavond OS X 10.11, de nieuwste versie het besturingssysteem voor Mac, aangekondigd. De update heet ‘El Capitan’ en staat vooral in het teken van verbeteringen, maar voert natuurlijk ook enkele vernieuwingen door.

Lees verder na de advertentie.

OS X 10.11 officieel: dit is er nieuw

Waar de vorige OS X-versie nog Yosemite als naam had, heet de nieuwe update ‘El Capitan’. El Capitan staat in het teken van vier grote vernieuwingen: Spotlight, ingebouwde apps, het werken met meerdere apps en Metal. Ook zijn er diverse vernieuwingen voor Safari aanwezig, zoals de mogelijkheid om sites vast te pinnen.

os x 10.11 el capitan

1. Spotlight is slimmer in El Capitan

Spotlight is flink verbeterd. Waar de functionaliteiten van Spotlight in het verleden nog behoorlijk basic waren, kun je nu gerichter zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de zoekopdracht ‘mails van Jeff die ik afgelopen maand heb verwijderd’. Spotlight kan daarnaast nog veel meer opzoeken, zoals het weer, de aandelenkoers en gamescores.

os x 10.11 el capitan verbeteringen

2. Gemakkelijker met meerdere apps werken

Met El Capitan is het een stuk gemakkelijker om met meerdere apps tegelijk te werken. Deze zijn beter en slimmer te verkleinen en vergroten, en ook met elkaar te gebruiken. Als voorbeeld toont Apple de mogelijkheid om een link uit Safari direct naar de Mail-app te slepen. Multitasken is in de nieuwe OS X-versie dus flink verbeterd.

3. Sneller en stabieler

El Capitan is ook een stuk sneller. De nieuwe OS X-versie zou tot tot 1,4 keer sneller apps opstarten, wat een flinke vooruitgang is ten opzichte van Yosemite. Verder zit El Capitan vol met kleine features. Denk hierbij aan de manier waarop je de cursor van je muis zoekt. Dat doe je door kort met de muis te vegen, waarna de cursor automatisch wat groter wordt. Zo zie je ‘m sneller.

el-capitan-faster

4. Nieuw in El Capitan: Metal

Een grote vernieuwing van El Capitan is de integratie van Metal. Metal is een ontwikkeltool waarmee games mooier en efficiënter kunnen draaien op OS X. Met de nieuwe techniek, die met iOS 8 werd geïntroduceerd, wordt er meer uit de hardware van de iPhone en iPad geperst. Vooral op grafisch gebied is Metal belangrijk, zowel voor ontwikkelaars als voor gebruikers.

el-capitan-release-fall

Deze verbeteringen komen met het nieuwe El Capitan dus ook naar de Mac. Als voorbeeld kwam ontwikkelaar Epic Games, bekend van de populaire iOS-game Infinity Blade, op het podium om te vertellen over de grafische verbeteringen.

OS X 10.11 El Capitan release

OS X El Capitan is nu al beschikbaar als bètaversie voor ontwikkelaars en Apple-fans die niet vies zijn van een paar bugs. De update is helemaal gratis en wordt deze herfst naar alle gebruikers uitgerold.

Lees meer over WWDC 2015

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen