De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

OS X 10.11 El Capitan vanaf nu voor iedereen te downloaden

Gijs Ettes
30 september 2015, 19:42
3 min leestijd
OS X 10.11 El Capitan vanaf nu voor iedereen te downloaden

Vanaf nu kunnen alle gebruikers OS X 10.11 El Capitan downloaden; Apple heeft de update eindelijk beschikbaar gesteld. Lees verder wat er allemaal nieuw is in deze OS X-versie en hoe je kunt updaten.

Lees verder na de advertentie.

Deze Macs ondersteunen OS X 10.11 El Capitan

El Capitan is de opvolger van OS X Yosemite en werd eerder dit jaar, op 8 juni 2015 om precies te zijn, gepresenteerd. De naam van de nieuwe OS X-versie is gebaseerd op een rotsformatie in het Yosemite National Park. De vernieuwingen die El Capitan met zich meebrengt, hebben vooral te maken met de snelheid en het gebruiksgemak van het besturingssysteem. Ook kun je nu twee volledige apps naast elkaar draaien dankzij Split View.

Eerder was El Capitan nog niet te downloaden voor consumenten, maar is nu verandering in gekomen. Onderstaande Macs ondersteunen de nieuwe OS X-versie.

  • iMac (medio 2007 en nieuwer)
  • MacBook Pro (medio/eind 2007 en nieuwer)
  • Mac Pro (begin 2008 en nieuwer)
  • MacBook Air (eind 2008 en nieuwer
  • MacBook (eind 2008/begin 2009 en nieuwer)
  • Mac mini (begin 2009 en nieuwer)
  • Xserve (begin 2009)

Klik hier om OS X 10.11 El Capitan uit de Mac App Store te downloaden.

OS X 10.11 El Capitan downloaden en installeren

Als je linksboven op het appeltje drukt, zie je achter ‘App Store’ staan of er updates beschikbaar zijn. Dat is met OS X 10.11 El Capitan niet anders, al heb je de mogelijkheid om nu al via ‘Apple > Systeemvoorkeuren > App Store’ in te stellen dat het systeem automatisch wordt bijgewerkt. Zo weet je zeker dat je altijd de laatste OS X-versie op je Mac hebt staan.

os x el capitan

Het downloaden en installeren van updates wijst zich vanzelf. Als je gebruikmaakt van een MacBook (Pro) is het wel van belang om deze aan de stroom te hangen om te voorkomen dat de laptop tussentijds uitvalt. We adviseren om vóór installatie de laptop minstens voor 50 procent op te laden.

Deze vernieuwingen brengt de nieuwe OS X-versie

OS X 10.11 El Capitan brengt enkele grote vernieuwingen met betrekking tot Spotlight, Mission Control, multitasking, ingebouwde apps en Metal. Ook zijn er diverse vernieuwingen voor Safari aanwezig, zoals de mogelijkheid om sites vast te pinnen. Interessant is dat de zoekfunctionaliteit van Siri is geïntegreerd, zodat je gerichter kunt zoeken. Denk bijvoorbeeld aan de zoekopdracht ‘mails van Rutger die ik afgelopen maand heb verwijderd’. Spotlight kan daarnaast nog veel meer opzoeken, zoals het weer, de aandelenkoers en gamescores.

OS X 10.11 El Capitan

Verder kun je vanaf El Capitan een stuk gemakkelijker met meerdere apps tegelijkertijd werken. Deze zijn beter en slimmer te verkleinen en vergroten, en ook met elkaar te gebruiken. Als voorbeeld toont Apple de mogelijkheid om een link uit Safari direct naar de Mail-app te slepen.

El Capitan brengt tevens het vernieuwde Safari 9. De browser wordt ook beschikbaar voor Yosemite, maar heeft in El Capitan enkele exclusieve features. Denk aan de optie om tabbladen waar geluid wordt afgespeeld te dempen en de eerder genoemde mogelijkheid om favoriete websites vast te pinnen aan de linkerzijde van de tabbalk. Ook is er verbeterde AirPlay-ondersteuning.

Meer weten? Check ons OS X 10.11 El Capitan dossier. Op een later moment zullen we de nieuwe OS X-versie uitgebreider onder de loep nemen. Verwacht onze OS X 10.11 El Capitan review binnen enkele dagen.

Lees meer over OS X El Capitan

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iMac
Apple iMac

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu