Vandaag 14 jaar geleden: de onthulling van de eerste iPod

Wouter Nijsen
23 oktober 2015, 16:55
2 min leestijd

Vandaag is het precies 14 jaar geleden geleden dat Steve Jobs de allereerste iPod onthulde. Hoewel het apparaat tegenwoordig minder relevant is, zette de originele iPod wel eigenhandig de muziekwereld op zijn kop.

Lees verder na de advertentie.

De originele iPod

Op 23 oktober 2001 werd tijdens een speciaal Apple-evenement de allereerst iPod getoond. Met de iPod wilde Apple cd’s en muziekspelers overbodig maken en gebruikers in staat stellen om hun muziekcollectie overal mee naartoe te nemen. Daar is het bedrijf in geslaagd: op dit moment zijn er in totaal wereldwijd 400 miljoen iPods verkocht.

Het begon allemaal met de originele iPod, het apparaatje met een opslagcapaciteit van 5GB, waarop ongeveer 1000 liedjes konden worden opgeslagen. De eerste iPod was ook nog voorzien van een FireWire-aansluiting en een batterijduur van ongeveer 10 uur. In het filmpje hieronder kun je de onthulling van de muziekspeler herbeleven.

https://www.youtube.com/watch?v=SYMTy6fchiQ

In 2002 kwam Apple met de tweede generatie iPod, die was voorzien van een aanraakgevoelig click-wheel. Een jaar later kwam de derde generatie, die genoeg opslagcapaciteit had om meer dan 7500 liedjes op te slaan. In de hierop volgende jaren kwam Apple met verschillende versies van de muziekspeler, zoals de iPod nano, iPod shuffle en iPod Touch. Die modellen zijn ook nu nog verkrijgbaar, in tegenstelling tot de klassieke iPod.

De iPod nu

Ondanks het enorme succes van de iPod-lijn is de muziekspeler tegenwoordig veel minder relevant voor Apple. Met de iPhone bracht het bedrijf uit Cupertino immers een apparaat op de markt dat tot veel meer in staat is. Hierdoor heeft de iPhone door de jaren heen de iPod voor veel gebruikers weten te vervangen.

De iPod-lijn kreeg eerder dit jaar nog een upgrade. Zo werd de iPod touch voorzien van een betere 8 megapixel-camera en de A8-processor, die we kennen van de iPhone 6 en 6 Plus. Van de iPod nano en shuffle verschenen er enkel andere kleuren.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorieën: Apple, Devices
Thema: Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen