De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Opinie: Apple, wacht nog maar een paar jaar met die opvouwbare iPhone

Lars Paijmans
21 februari 2019, 19:09
3 min leestijd
Opinie: Apple, wacht nog maar een paar jaar met die opvouwbare iPhone

De opvouwbare smartphone is de hype van het moment, maar voorlopig blijft het daarbij: een hype voor iets wat eigenlijk nog niet klaar is voor het grote publiek.

Lees verder na de advertentie.

De Galaxy Fold is hier

Samsung liet deze week zijn langverwachte eerste versie zien van zijn opvouwbare smartphone: de Galaxy Fold. Dit toestel bestaat uit een 4,6 inch-smartphonescherm dat je kunt uitvouwen tot een 7,3 inch-tablet.

De techniek die het bedrijf hier demonstreert is indrukwekkend. Door een scharnier in de behuizing weg te werken, is er geen naad zichtbaar als je het toestel openvouwt. Ook de software is aangepast om het grotere display te benutten, zodat je met drie apps kunt multitasken. Op die manier kijk je bijvoorbeeld een video op YouTube, voer je een gesprek op WhatsApp en zoek je informatie op in je browser.

Galaxy Fold

Het probleem zit hem dus niet zozeer in de uitgeklapte versie, maar wat er gebeurt als je dit scherm dubbelvouwt. Dan blijf je namelijk over met een piepklein smartphonescherm met gigantische zwarte randen en een grote, dikke behuizing. Kortgezegd: hoe indrukwekkend de Fold er in tabletmodus uitziet, zo ouderwets en teleurstellend is het toestel in de smartphonestand.

Lees ook: Poll: Zit jij te wachten op een iPhone met opvouwbaar scherm?

Geen prototype maar echt product

Dit zou allemaal geen probleem zijn als de Fold werd gepresenteerd als een concept: een prototype van een smartphone waar Samsung aan werkt en die pas over een jaar of twee klaar is voor de consument. Samsung is echter zo overtuigd van de Fold (of wil graag voorop lopen wat innovatie betreft) dat het bedrijf het toestel gaat verkopen voor een torenhoge prijs van bijna 2000 dollar.

Hier tegenover staat LG, dat in dezelfde week van de Galaxy Fold juist besloot om nog eventjes te wachten met het produceren en uitbrengen van opvouwbare smartphones. De reden? LG vindt het nog te vroeg en de techniek zou nog niet klaar zijn voor een consumentenproduct. Apple lijkt een soortgelijke strategie te hebben, want hoewel het bedrijf in patenten al meerdere malen heeft laten zien dat de mogelijkheden van een opvouwbare iPhone worden onderzocht, is er nog niets wat er op lijkt dat het toestel er in afzienbare tijd aankomt.

opvouwbare iPhone opinie

Apple, wacht nog maar even

En dat is maar goed ook. Apple heeft al talloze keren bewezen dat ze de koning zijn op het gebied van de kat uit de boom kijken. Daardoor was de Apple Watch niet de eerste smartwatch maar nu wel de meest succesvolle, en zijn de AirPods niet de eerste draadloze oordopjes, maar wel degene die iedereen nog steeds (zonder succes) probeert te imiteren.

Wat de Galaxy Fold vooral laat zien is dat Apple de juiste afweging maakt door nog niet in te zetten op een techniek die duidelijk nog minstens twee of drie jaar te vroeg is. De opvouwbare smartphone is over een jaar of vijf ongetwijfeld een ondenkbaar product in het straatbeeld, maar voordat dit zover is moet er nog heel wat gebeuren.

Verder lezen? Check dan ook even:

Bronnen afbeeldingen: idropnews, idropnews
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen