Opnieuw vragen over iPhone 5S vingerafdrukscanner

Roel van Hout
21 september 2013, 13:00
1 min leestijd
Opnieuw vragen over iPhone 5S vingerafdrukscanner

De iPhone 5S vingerafdrukscanner is, naast een mooi stukje techniek, ook aanleiding voor vragen over privacy. De Amerikaanse senator Al Franken heeft Apple CEO Tim Cook een brief over de kwestie gestuurd.

Lees verder na de advertentie.

Het klinkt natuurlijk ontzettend interessant voor kwaadwillenden, de vingerafdrukken van miljoenen mensen die plotsklaps beschikbaar zijn. Apple laat geen kans onbenut om te benadrukken dat de informatie veilig, en op een niet te bereiken plek op je iPhone wordt opgeslagen.

Maar de Amerikaanse senator Al Franken heeft daar toch zijn twijfels bij, getuige een brief die hij aan Apple CEO Tim Cook heeft gestuurd. Hij vraagt zich af of Apple wel zeker weet dat derden niet toch bij de data kunnen komen.

iPhone 5S vingerafdrukscanner kan ook door Apple worden gebruikt

iphone 5s vingerafdrukscanner

Franken is geen onbekende van Apple: in 2011 leidde hij de discussie over de locatie-informatie van gebruikers op iPhones die in het geniep door Apple werd opgeslagen en bijgehouden. Als Apple die info kon gebruiken, stelt Franken, kunnen ze dan niet ook op een of andere manier toch stiekem de vingerafdrukken bijhouden?

Daarnaast wil Franken weten of Apple gedwongen kan worden de informatie vrij te geven door bijvoorbeeld de National Security Agency (NSA). Dit jaar werd bekend dat deze Amerikaanse veiligheidsdienst gebruikersinformatie van talloze bedrijven ontving. Tim Cook heeft nog niet gereageerd op de brief van Al Franken.

Wij speelden al even met de iPhone 5S vingerafdrukscanner: lees onze indrukken in de iPhone 5S hands-on!

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen