Opinie: Apple verdient deze rechtszaak over het vlindertoetsenbord

Erwin Vogelaar
5 december 2019, 20:19
3 min leestijd
Opinie: Apple verdient deze rechtszaak over het vlindertoetsenbord

Apple gebruikte jarenlang vlindertoetsenborden in zijn MacBooks die razendsnel stuk kunnen gaan. Nu wordt er een rechtszaak tegen het bedrijf aangespannen en dat is helemaal verdiend.

Lees verder na de advertentie.

Apple en het vlindertoetsenbord

Begin dit jaar heb ik een MacBook gekocht. Dat is een flinke aankoop, dus dan wil je dat het apparaat perfect werkt en nog vele jaren meegaat. Dan zit je bij Apple goed, zou je denken. Bij de MacBooks van de afgelopen jaren is dat echter niet het geval.

Apple gebruikt sinds 2015 een vlindertoetsenbord in zijn MacBooks. De naam komt van het mechanisme onder de toetsen, dat lijkt op een vlinder. Met dit mechanisme is een super dun toetsenbord mogelijk waardoor de laptops ook een stukje slanker zijn. Dat is leuk voor de marketing, maar in die jacht om millimeters te winnen is het bedrijf te snel gegaan.

vlindertoetsenbord

De vlindertoetsenborden gaan namelijk razendsnel stuk. Toetsindrukken worden dubbel gerekend, of werken soms helemaal niet meer. Apple biedt geen mogelijkheid om daar wat te doen, behalve het toetsenbord gratis laten repareren. Je blijft dan wel met dezelfde hardware zitten, waardoor er binnen enkele weken of maanden weer problemen kunnen opduiken.

Rechtszaak

Nu is er een rechtszaak tegen Apple aangespannen om dit toetsenbord. Het idee achter deze rechtszaak is dat Apple MacBooks heeft verkocht, terwijl het bedrijf bewust zou zijn van de problemen met het toetsenbord. Daarnaast zou de oplossing in de vorm van vier jaar lang gratis vervanging van het toetsenbord niet voldoende zijn.

Of deze rechtszaak succesvol is, ligt dus grotendeels aan het idee of Apple zich inderdaad bewust was van het probleem. Wellicht aanvankelijk niet. Maar met een reparatieprogramma voor zoveel verschillende MacBooks (ook modellen die net in de winkels liggen) kan het toch haast niet anders dan dat er bewust gekozen is om het design  – ondanks de bekende problemen – te blijven gebruiken.

Het is tevens niet voor niets dat de allernieuwste MacBook Pro weer een toetsenbord heeft die iets dikker is, en erg lijkt op het oude toetsenbord van voor de ‘vlindercrisis’.

Problemen

Ongetwijfeld zal niet iedereen problemen hebben, maar bij mij begon de ellende al na een maandje gebruik. Een letter herhaalde zich regelmatig na eenmaal indrukken. Soms direct achter elkaar, soms in het volgende woord pas. Dit probleem breidde zich in de maanden erna uit naar meer letters. Typen werd een dramatische klus, waarbij ik constant terug moest om letters en spaties te verwijderen.

Inmiddels is er een onofficiële software fix voor, waardoor de meeste van mijn problemen zijn verdwenen. Maar dat is natuurlijk niet een algemene oplossing. In theorie kan ik mijn toetsenbord gratis laten repareren, maar ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen moet je het apparaat brengen en halen, maar je moet ook dagenlang zonder doen. En wat als dat een maand later weer nodig is?

Een betere oplossing zou zijn om het hele toetsenbord te vervangen met de nieuwe technologie. Als dat niet mogelijk is vanwege de dikte, dan moeten mensen de mogelijkheid krijgen om hun MacBook om te ruilen voor een nieuwe met het verbeterde toetsenbord. Dat wordt een heel duur grapje voor Apple, maar zou in dit geval niets minder dan terecht zijn.

Wat is jouw mening over deze rechtszaak? Laat van je horen in de reacties hieronder!

Benieuwd naar die nieuwe MacBook Pro met beter toetsenbord? Lees of het apparaat de upgrade waard is of niet.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's