Opinie: 10.000 stappen als fitnessdoel is ouderwets

23 april 2019, 19:16
4 min leestijd
Opinie: 10.000 stappen als fitnessdoel is ouderwets

De populairste fitnesstrackers houden tienduizend stappen aan als het ultieme doel om gezond te blijven, maar eigenlijk is dat ontzettend ouderwets. De Activiteitsringen van Apple zijn een stap in de goede richting.

Lees verder na de advertentie.

Tienduizend stappen als ultiem doel?

Jarenlang heb ik een fitnesstracker gebruikt om mijn stappen te tellen. Het dagelijkse doel van tienduizend stappen bleek een ideaal motivatiemiddel. Het is een concreet aantal waar je elke dag naar toe kunt werken. Als je net wat stappen tekort komt, doe je gewoon nog een extra rondje.

Inmiddels heb ik mijn fitnesstracker omgeruild voor een smartwatch. Hoewel fitnesstrackers toffe apparaatjes zijn die tegenwoordig veel kunnen, heb ik toch wat meer wensen. Zo wil ik graag al mijn berichten lezen, muziek starten en besturen, foto’s maken met de wearable als fotoknop en meer. Daar ben ik duidelijk niet alleen in. Het is niet voor niets dat Fitbit nu steeds meer focus op slimme functies en smartwatches legt. De nieuwe Fitbit Versa Lite is daar een voorbeeld van.

Toch heb ik een maandje terug voor een Apple Watch gekozen, met veel meer mogelijkheden dan de beperkte Fitbit-appwinkel. Van deze aankoop heb ik nog geen moment spijt gehad, maar het gemis van een duidelijke stappenteller is wel jammer.

tienduizend stappen

Stappentellers om stappen bij te houden?

Apple heeft in plaats van een stappendoel namelijk drie Activiteitsringen die je dagelijks kunt vullen. Dat betekent dat je beweging op drie manieren wordt bijgehouden: de calorieën die je hebt verbrand door te bewegen, de hoeveelheid minuten waarin je hebt getraind en hoe vaak je op een dag minimaal een minuut in een uur hebt gestaan.

Je stappen zijn wel te vinden als je er naar zoekt, maar Apple heeft ervoor gekozen om deze niet in beeld te plaatsen. Aanvankelijk vond ik dat een onbegrijpelijke keuze. Gelukkig is het tegenwoordig makkelijk om complicaties op je wijzerplaat te plaatsen. Dat betekent dat je informatie van een app van een derde partij verwerkt in de watchface op je horloge.

In mijn geval heb ik direct verschillende stappentellers getest om te zien welke mijn stappen het beste in beeld zet. Ik wilde namelijk mijn vertrouwde dagelijkse doel halen en niet deze abstracte ringen vullen. Ik gebruikte daar StepsApp voor, maar Healthdash werkt bijvoorbeeld ook goed in bepaalde wijzerplaten.

tienduizend stappen

Na enkele weken gebruik viel er echter iets op. Zelfs als ik mijn 10.000 stappen had gehaald, motiveerde die ringen mij om daarna nog meerdere keren op te staan en te bewegen. Eigenlijk gaan die Activiteitsringen dus een stap verder.

Waar komen die 10.000 stappen vandaan?

Toen ging ik eens kijken waar die tienduizend stappen vandaan komen. Die blijken vastgesteld door ene dr. Yoshiro Hatano. Hij liet zo’n vijftig jaar geleden weten dat dit aantal een goed doel was om genoeg calorieën te verbranden. Hij bedacht toen de manpo-kai, een stappenteller wiens naam letterlijk vertaalt naar 10.000 stappen. Er zit dus een commercieel luchtje aan dit doel.

Tevens blijkt het maar een arbitrair getal te zijn, dat nog steeds door verschillende organisaties en bedrijven wordt aangehouden. Dat komt grotendeels, omdat het getal in onderzoeken voornamelijk wordt vergeleken met mensen die veel minder stappen doen. Dan is 10.000 stappen inderdaad al snel beter.

In de praktijk komt dit doel er tevens op neer dat je in principe anderhalf uur kunt wandelen, en de rest van de dag op de bank kunt hangen. Dat wordt dan gezien als een gezonde dag bewegen. De 10.000 stappen zijn niet slecht, maar inmiddels weten we toch wel beter wat het betekent om gezond te bewegen.

Nu wil ik niet zeggen dat iedereen maar een Apple Watch moet kopen, want zo’n smartwatch is veel duurder dan een fitnesstracker. Tevens zijn de Activiteitsringen van Apple maar een klein beetje beter en is er nog zoveel meer mogelijk. Wel hoop ik dat bedrijven als Fitbit die eeuwige 10k eens loslaten, en verder willen kijken naar manieren om ons te motiveren om dagelijks op de gezondste manier te bewegen. Wie zet de volgende stap? Wil je toch bezig zijn met die ringen van de Apple Watch? Bezoek dan onze vergelijker of koop de Apple Watch Series 7, de allernieuwste.

Apple Watch Series 7 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 399,-

Bekijk prijzen

Refurbished

€ 220,99

Bekijk prijzen

Meer over de activiteitsringen

Ben je in de war door de Activiteit-app en de bijbehorende ringen? Check dan onze Apple Activiteit-gids waarin we alles uitleggen wat je moet weten. Het is ook mogelijk om iemand uit te dagen voor een Activiteit-wedstrijd via je iPhone.

Ook interessant: ons maandthema Gezondheid

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu