De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Opinie: Apple TV Plus wordt te saai en te duur

Erwin Vogelaar
20 augustus 2019, 19:20
3 min leestijd
Opinie: Apple TV Plus wordt te saai en te duur

Netflix krijgt er later dit jaar flinke concurrentie bij. In november starten zowel Disney Plus als Apple TV Plus. De één heeft echter een veel betere kans dan de ander.

Lees verder na de advertentie.

The Morning Show trailer: Apple TV Plus wordt saai en duur

De eerste trailer voor televisieserie The Morning Show staat online. Dit is de eerste grote serie van Apple, met in de hoofdrollen Jennifer Aniston, Steve Carell en Reese Witherspoon. De show gaat over het ontslag van een nieuwslezer, en de nasleep als een fris gezicht voor de camera wordt gezet.

De show klinkt op papier goed. Het zijn uitstekende acteurs, de focus op journalistiek en het belang van betrouwbaar nieuws is actueel en qua sets en filmwerk ziet de show er piekfijn uit. Maar puur gebaseerd op de trailer lijkt The Morning Show een groot probleem te hebben: het oogt ongelooflijk saai.

Daar was ik al bang voor, gezien de nieuwtjes over de televisiedienst in de afgelopen jaren. Apple wil het heel veilig spelen, door zijn shows voor de hele familie geschikt te maken en niemand tegen het hoofd te stoten. Alles moet netjes zijn. Bijvoorbeeld zonder ruwe taal of seks.

Series hebben spanning nodig om mensen aan het kijken te krijgen. Ik volg een hoop series, omdat er tegenwoordig zoveel goeds wordt gemaakt. Toch had ik moeite om de trailer van The Morning Show uit te kijken. Tijdens die drie minuten kreeg ik namelijk geen enkele reden om straks uren aan tijd te investeren in dit verhaal.

Disney Plus

Disney staat ook bekend om zijn familievriendelijkheid, maar pakt zijn dienst een stuk slimmer aan. Het bedrijf komt met een combinatie van nieuwe exclusieve series van Marvel, Star Wars en meer en heeft daarnaast natuurlijk een enorme bibliotheek van oudere producties zoals animatiefilms, Star Wars-films en natuurlijk de talloze superheldenfilms.

Dan denk je wellicht dat Disney daar de hoofdprijs voor vraagt, maar het blijkt dat je voor 6,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar al een abonnement hebt. Dat is een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Netflix. De apps voor Disney Plus zijn tevens direct verkrijgbaar voor onder andere Apple TV, spelcomputers en Chromecast.

Disney positioneert zich zo als een dienst die mensen naast Netflix erbij nemen. Een waardevolle aanvulling op het Netflix-aanbod, met alle nostalgie van vroeger en nieuwe series die je moet zien om bijvoorbeeld het volledige verhaal rond de Marvel-films mee te krijgen. De eerste Marvel-serie, The Falcon and the Winter Soldier, verschijnt helaas wel pas eind 2020.

the morning show

Must watch

Disney weet tevens van te voren dat mensen wel willen betalen. Met ongeveer elke maand een nieuwe animatiefilm, Marvel-film of een nieuw deel in het Star Wars-universum, hebben bioscoopgangers eigenlijk al een Disney-abonnement zonder dat ze het doorhebben.

Apple lijkt zijn televisiedienst aan te gaan bieden voor 9,99 dollar per maand. Dat bedrag is nog niet bevestigd, maar de bron (Bloomberg) is doorgaans goed geïnformeerd over dat soort zaken. Die prijs is bijna vergelijkbaar met een Netflix-abonnement. Als dat klopt, schuilt daar een enorme arrogantie achter van Apple. Het bedrijf verwacht dat gebruikers toch wel willen betalen, omdat het nou eenmaal van Apple is.

Met Apple Music kan het bedrijf van Tim Cook de concurrentie aan, omdat op de verschillende diensten grotendeels dezelfde muziek te horen is. Bij televisie draait het om het ‘must watch’-gehalte van de televisieshows om abonnees te lokken. Apple onderschat hoe goed de concurrentie bezig is op dat vlak.

Apple gaat over op diensten

Apple stort zich naast TV Plus op het aanbieden van nog meer diensten. Zo gaat gamingdienst Apple Arcade waarschijnlijk 4,99 dollar per maand kosten. Daarnaast kun je muziek luisteren via Apple Music en wordt later ook News Plus geïntroduceerd.

Lees meer over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu