De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Opinie: Apple, het is echt tijd voor een snellere iPhone-oplader

Wouter Nijsen
12 februari 2019, 19:22
4 min leestijd
Opinie: Apple, het is echt tijd voor een snellere iPhone-oplader

Apple lijkt de 2019 iPhones opnieuw met een trage 5 Watt-oplader te leveren, en is in de praktijk al jaren te laat met het vernieuwen van de adapter. Vrijwel elke concurrent doet standaard een snellader in het doosje van zijn smartphones, waardoor de achterstand van Apple gênant wordt.

Lees verder na de advertentie.

Apple, waar blijft die snellere iPhone-lader?

Er verschijnen nu al een tijdje geruchten dat Apple van plan is om zijn nieuwe iPhones te voorzien van een usb-c-aansluiting, in plaats van de bekende Lightning-poort. Usb-c heeft verschillende voordelen, waaronder de mogelijkheid om je smartphone snel op te laden.

Vrijwel elke Android-fabrikant is inmiddels overgestapt op usb-c en ook Apple deed dit met de nieuwste MacBooks. Daarom zou het logisch zijn dat het bedrijf uit Cupertino zijn iPhones dit jaar ook de modernere aansluiting geeft, toch?

iPhone snelladen

Blijkbaar niet. Eerder deze week verscheen een gerucht van Macotakara, een doorgaans betrouwbare website als het gaat om Apple-geruchten. Het bericht stelt dat Apple de 2019 iPhones – de directe opvolgers van de iPhone XS, XS Max en XR – toch gewoon voorziet van een Lightning-poort. Nu is dat niet meteen een ramp, maar er wordt ook gemeld dat Apple de vertrouwde, maar tergend langzame 5 Watt-oplader in het doosje stopt. Dat is geen probleem als je je telefoon ‘s nachts oplaadt, maar snelladen is enorm fijn als je maar beperkte tijd hebt om op te laden.

Dat zou nogal een teleurstelling zijn, en we begrijpen niet helemaal waarom Apple hier opnieuw voor zou kiezen. De belangrijkste reden is kostenbesparing: als Apple vasthoudt aan de 5 Watt-oplader en Lightning-aansluiting, dan scheelt dat het bedrijf simpelweg productiekosten. Voor Apple is dat misschien vanzelfsprekend, maar voor consumenten is de logica ver te zoeken.

Hopeloze achterstand

Om het even op een rijtje te zetten: bij de iPhones zit een 5 Watt-oplader in het doosje, bij de iPads is dat 12 Watt en de iPad Pro (2018) heeft een 18 Watt-adapter. De nieuwste MacBooks hebben nog veel krachtigere oplader, maar vereisen natuurlijk ook meer stroom.

De nieuwste iPad Pro heeft overigens een usb-c-oplader en een nieuwe 18 Watt-snellader. Die kun je gebruiken om de iPhones alsnog snel op te laden, maar daarover meer.

Het pijnlijke is dat Apple al jarenlang weigert zijn iPhones te leveren met een snellader, en inmiddels vrijwel elke andere smartphonefabrikant dit wel doet. Grote concurrent Samsung doet dit bijvoorbeeld al sinds 2015. Waar de iPhone XS er ongeveer drie uur over doet om helemaal op te laden met de meegeleverde adapter, doen de nieuwste Samsung-toestellen dit in de helft van de tijd.

Het wordt pijnlijker als je ziet dat zelfs budgettelefoons standaard van snelladen worden voorzien. Neem bijvoorbeeld de Moto G7 Plus van Motorola, die onlangs werd aangekondigd. Motorola levert de telefoon met een 27 Watt-oplader, waardoor het volledig opladen slechts een uurtje duurt. Na een halfuurtje laden zit de accu zelfs weer voor 70 procent(!) vol.

Het opmerkelijke: dit toestel kost bij verschijning slechts 299 euro; een fractie van wat Apple voor zijn iPhones vraagt. En dan nog vertikt het bedrijf uit Cupertino om de 5 Watt-lader te vervangen, al is het maar door een iPad-lader in het doosje te stoppen.

Snelladen kan, maar is duur

Belangrijk om te weten is dat het wel mogelijk is om een iPhone snel op te laden. Sinds de iPhone 8 is ondersteuning voor snelladen ingebouwd, maar Apple levert simpelweg niet de benodigde kabel en adapter mee.

Die moet je los kopen: een usb-c-naar-Lightning-kabel (vanaf 25 euro) en een 18 Watt- (35 euro) of 30 Watt-usb-c-adapter (55 euro). Snelladen kost je dus minstens 60 euro, en bij een forse investering die een iPhone is, voelt dat bijna als oplichterij.

iPhones snelladen: zo werkt het en dit heb je nodig

De meest betaalbare oplossing? Koop een 12 Watt iPad-oplader voor 25 euro en je iPhone laadt al velen malen sneller op. Klinkt als een goede deal, maar de achterstand van Apple is simpelweg enorm: zelfs de goedkoopste Android-smartphones worden tegenwoordig al geleverd met een 10 Watt-oplader en laden dus stukken sneller op.

Waarom doet Apple zelfs dit niet bij zijn iPhones, die tegenwoordig meer dan 1000 euro kosten? Anno 2019 zou een snellader in de verpakking de standaard moeten zijn, in plaats van een (veel te) dure extra die iedereen al jaren biedt.

Bekijk ook onze video over iPhones snelladen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu