Opinie: Hoe moet het nu verder met Snapchat?

Rutger Otto
21 februari 2017, 20:14
4 min leestijd
Opinie: Hoe moet het nu verder met Snapchat?

Steeds meer apps halen hun inspiratie uit Snapchat. Heeft Snapchat nog wel bestaansrecht of moet moederbedrijf Snap iets anders proberen?

Lees verder na de advertentie.

Snapchat-functies in andere apps

Snapchat was altijd de berichten-app die het anders deed dan andere apps, zoals WhatsApp en Instagram. De focus lag ligt op het delen van foto’s en video’s. Momentopnames, want na een paar seconden of maximaal 24 uur verdwijnen die berichten permanent. Met Snapchat Verhalen kun je dit soort momenten zelfs achter elkaar zetten, waarna alle volgers ze 24 uur lang kunnen bekijken.

Inmiddels is dit idee van verdwijnende beelden en verhalen ook door andere apps omarmd en toegevoegd. Het meest recente voorbeeld daarvan is WhatsApp Status. Deze nieuwe functie in WhatsApp maakt het mogelijk om een foto of video op te nemen die 24 uur lang in het nieuwe Status-venster blijven staan. Al je WhatsApp-contacten kunnen ze bekijken, mits je ze daar toestemming geeft.

Lees ook: 6 tips om alles uit WhatsApp Status te halen

WhatsApp Status tips

Facebook kopieert met succes

Deze update voor WhatsApp is een vervolg op de Stories-functie van Instagram. De foto-app van Facebook kreeg vorig jaar ineens de mogelijkheid om momentopnames met volgers te delen, die na een dag weer verdwijnen. Instagram kreeg daar veel kritiek op, want daarmee werden de Snapchat Stories vrijwel geheel gekopieerd.

En toch zal moederbedrijf Facebook (van Instagram en WhatsApp) geen spijt hebben van de overduidelijke inspiratie uit Snapchat. Eén van de belangrijkste voordelen die de diensten van Facebook boven Snapchat hebben, is dat gebruikers al een netwerk van volgers hebben opgebouwd op die apps. Instagram en WhatsApp bereiken in één klap veel meer mensen dan het aantal gebruikers dat Snapchat heeft.

Volgen en bediening

Daarnaast is het veel gemakkelijker om anderen te volgen op een dienst als Instagram. Op Snapchat heb je per se een gebruikersnaam nodig om iemand toe te voegen, terwijl je foto’s (en verhalen) op Instagram openbaar te vinden zijn. Voor WhatsApp heb je natuurlijk wel het nummer van de ander nodig om foto’s en video’s te kunnen zien, maar grote kans dat je contactenlijst groter is dan die van Snapchat.

Nog iets ten nadele van Snapchat: de bediening. Snapchat wordt vaak verweten een ingewikkelde navigatie te hebben. Alternatieve apps maken het juist heel simpel voor gebruikers om foto’s en video’s te maken, te bewerken en te delen. Redenen genoeg om over te stappen, zou je zeggen.

Instagram Stories reclame

Zo onderscheidt Snapchat zich nog

Toch heeft Snapchat nog functies die de concurrentie (nog) niet heeft. Het belangrijkst daarbij zijn misschien wel de maskers en filters. Snapchat biedt een mogelijkheid om virtuele maskers over selfies te leggen via augmentedreality. Als je wenkbrauwen omhoog trekt of je mond opent, zijn er vaak geinige animaties. Denk aan een hondensnuit met oortjes die likt als je je mond opent. Afhankelijk van waar je bent, biedt Snapchat ook speciale filters aan die je over beelden kunt leggen. Verder biedt Snapchat ook nog een Discover-scherm waar uitgevers hun artikelen delen. Dit aanbod is voornamelijk gericht op Amerikaanse gebruikers.

De vraag is: gaat Snapchat het hiermee redden? Om gebruikers te houden en te trekken, zal de app de concurrentie voor moeten blijven. Zeker omdat Snapchat geen winst maakt, ondanks deals met uitgevers en adverteerders. Moederbedrijf Snap wil binnenkort naar de beurs en daar 3 miljard dollar ophalen. Vorig jaar werd er nog 477 miljoen dollar verlies gemaakt. Wel stijgt de advertentieverkoop sneller. Vorig jaar was de waarde daarvan 375 miljoen dollar, wat zeven keer meer was dan een jaar eerder.

Hardware van Snap

Snap richt zich niet alleen meer op zijn Snapchat-app, maar is sinds vorig jaar ook hardware gaan maken. Het bekendste voorbeeld is de Spectacles. Met deze camerabril kun je korte video’s (van maximaal 10 seconden per keer) maken en uploaden. De brillen werden in zeer gelimiteerde oplage in de VS verkocht, maar wordt nu ook online aangeboden voor een veel grotere groep Amerikaanse gebruikers.

Het stopt mogelijk niet bij alleen een camerabril. Snaps volgende apparaat staat volgens geruchten al in de planning. Dat zou een telefoon zijn met een 360 graden-camera. Mocht de aandacht van Snap verschuiven naar hardware, dan boort het bedrijf weer heel nieuwe mogelijkheden aan om geld te verdienen. Tot nu toe staat de hardware echter in dienst van de Snapchat-app, wat dat betreft moet Snap alle zeilen bijzetten om de concurrentie voor te blijven. Het is nu nog niet te laat.

Lees het laatste nieuws over Snapchat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu