Een veelbesproken nieuwe functie in iOS 9 is de mogelijkheid om advertenties in Safari te blokkeren. Hoe gaat dat in zijn werk en waarom zou Apple dat toestaan?
Lees verder na de advertentie.
Safari adblockers
Het deed best wat stof opwaaien toen bekend werd dat je in de Safari-browser van iOS 9 advertenties kan blokkeren. Immers: veel media verdienen hun geld met advertenties. Daarmee wordt de website onderhouden en kunnen schrijvers en andere teamleden betaald worden.
Toch gebruiken veel mensen adblockers, vooral voor browsers op de computer, waar advertenties soms nog meer in de weg staan. Op mobiel blijft een advertentiemodel namelijk lastig te verwezenlijken. De extensies zijn enorm populair, kijk alleen naar Google Chrome: het programmaatje AdBlock (Ă©Ă©n van de bekendste op het web) kan rekenen op ruim 40 miljoen gebruikers. Hij scoort 4,5 uit 5 sterren dankzij ruim 150.000 stemmers.
Duidelijk. Gebruikers zijn er blij mee, de media zijn dat allerminst. Apple lijkt dus kant te kiezen van de gebruikers, maar is dat wel zo?
Zo werken adblockers in iOS 9
Als je straks (waarschijnlijk volgende maand al) updatet naar iOS 9, zal er in Safari een optie verschijnen waarmee je content kunt blokkeren. Niet alleen reclame, ook cookies, afbeeldingen en andere delen van websites zijn dan uit te schakelen. Niet eens onhandig, want zo kun je ook filmpjes die automatisch afspelen ontwijken of data besparen door plaatjes niet te tonen. Maar waarom dan advertenties blokkeren en inkomsten van media ‘afpakken’? Er zijn een paar redenen voor te bedenken.
Apple versus Google
Google is heer en meester op het gebied van online advertenties. De meeste advertenties die je op het internet tegenkomt, zijn afkomstig van de zoekgigant, die daar het meest mee verdient. Websites die advertenties van Google tonen, kunnen daar geld mee verdienen aan de hand van views en clicks. Door reclame te blokkeren in de Safari-app, zet Apple Google dus een flinke hak, want in potentie loopt het bedrijf daardoor veel inkomsten mis. Er lijkt echter meer aan de hand.
Apple komt zelf namelijk met een Nieuws-app in iOS 9, die direct op je toestel staat na het updaten. Tenminste, als je in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Australië woont. Of en wanneer de app ook naar andere landen komt, is vooralsnog niet duidelijk.
In de Nieuws-app kunnen gebruikers artikelen lezen van websites en blogs die ze interessant vinden. Het lijkt een beetje op de app Flipboard, dat ook interessante artikelen bundelt. Voor de app is Apple een samenwerking aangegaan met verschillende media. Momenteel zijn er volgens de website Recode ruim 50 uitgevers aan boord. En niet de minsten, want onder hen zijn The New York Times, ESPN, Wired en Vogue.
Uitgevers moeten aansluiten bij Apple om geld te verdienen
En, dat doet Apple slim, via dit platform worden ook advertenties ingeladen, waar deelnemende partijen dan weer aan kunnen verdienen. Kort gezegd: wil je op iOS geld verdienen als uitgever, dan moet je je bijna wel aansluiten bij Apple.
Nooit meer advertenties in Safari?
Het is natuurlijk een beetje kort door de bocht, want er is geen garantie dat iedereen een adblocker inschakelt op zijn iPhone of iPad en we moeten eerst maar eens zien hoe het uitpakt. Wel lijkt Apple de aanval te openen op Google door een hap te nemen uit hun inkomstenbron.
De vraag is: wat gebeurt er met de mobiele websites van uitgevers en welke artikelen komen er in de Nieuws-app? Want als de app in een mapje op iOS verdwijnt waar hij nooit meer geopend wordt en dezelfde content is ook gewoon via Safari te lezen, dan schiet niemand er iets mee op.