Opinie: Netflix moet van VPN-verbindingen afblijven

1 maart 2016, 19:28
4 min leestijd
Opinie: Netflix moet van VPN-verbindingen afblijven

Netflix voegt daad bij woord en blokkeert grote VPN-diensten. Daarmee zorgt de dienst dat je geen buitenlandse series en films kunt kijken. Dat is geen goede zet, vinden wij.

Lees verder na de advertentie.

Netflix is nu beschikbaar in bijna alle landen ter wereld en overal is het aanbod anders. Amerika heeft de meeste titels met ruim 1100 series en 4500 films. In Nederland hebben we toegang tot ‘maar’ 390 series en zo’n 1500 films en in België ligt dat aantal op ongeveer 440 series en 1470 films.

Waarom Netflix VPN?

netflix friends

Met een virtual private network (VPN), zoals Private Internet Access, VyprVPN of TunnelBear, is het mogelijk om een privénetwerk op te zetten via een openbaar netwerk. Het dataverkeer loopt dan via een aparte server met beveiligde verbinding, waarbij je meestal kunt kiezen om een server in een ander land te kiezen. Zodoende lijkt het alsof je vanuit bijvoorbeeld de VS surft, terwijl je gewoon in Nederland bent.

Netflix ziet dat ook en denkt dan dat je op vakantie bent. Zodoende krijg je met jouw account ineens toegang tot het aanbod van een ander land. Waar je in Nederland bijvoorbeeld geen Friends kunt kijken, staan alle seizoenen wél op de Amerikaanse versie van Netflix. Ideaal.

Versplinterde markt

Tenminste, voor gebruikers. Rechthebbenden vinden het minder leuk, want er is een reden waarom het aanbod per land verschilt. Dat heeft te maken met tv-netwerken en filmstudio’s van over de hele wereld. Zij maken afspraken met Netflix over licenties van series en films. Om Friends als voorbeeld te nemen: in Amerika mag Netflix de afleveringen uitzenden, in Nederland liggen die rechten (exclusief) bij iemand anders. Daarom kun je een serie als Game of Thrones ook niet op Netflix kijken: HBO heeft alle exclusieve rechten.

Het grote probleem is dus dat de markt enorm is versplinterd. In principe treft Netflix op dat punt weinig blaam. Het bedrijf heeft al vaker gezegd dat het aanbod uiteindelijk overal ter wereld hetzelfde moet worden. Voordat dat gebeurt, zijn we echter wel een paar jaar verder, zegt content-directeur Ted Sarandos van Netflix. “Elk jaar wordt het aantal exclusieve deals minder”, zegt hij. “Onze bedoeling is om een globale dienst te worden, maar dat kan wel een aantal jaren duren, dus zie het als een voortdurend project.”

Blokkade

Zo lang dat nog niet gebeurt, zagen studio’s aan de poten van Netflix, want gebruikers grijpen naar VPN om restricties te omzeilen. En dat terwijl dat niet moet kunnen, want in de voorwaarden van Netflix staat dat het bedrijf technologie gebruikt waardoor je het aanbod krijgt van de plek waar je je bevindt. Een VPN liegt Netflix voor.

Dus, zei Netflix in januari, we verbannen VPN en proxy-verbindingen. Inmiddels heeft de dienst belangrijke diensten als Private Internet Access en ExpressVPN en StrongVPN inderdaad geblokkeerd. Tot onvrede van duizenden gebruikers, schrijft TorrentFreak.

netflix vpn tweets

Onveilig Netflixen

Voor veel mensen valt er ineens een gat in hun aanbod met de blokkade, maar er speelt meer. Zelfs als je een VPN in eigen land gebruikt, kan Netflix de blokkade opwerpen. En dat is schadelijk voor je privacy. Een VPN is voor doorsnee gebruikers namelijk een simpele manier om veilig en anoniem te surfen. Voornamelijk op plekken met gratis wifi is het voor kwaadwillenden relatief makkelijk om gegevens van jou in handen te krijgen, met een VPN wapen je je daartegen. Om te kunnen Netflixen word je in de toekomst gedwongen om je online identiteit kwetsbaar te maken.

Op social media schoot de blokkade bij duizenden mensen in het verkeerde keelgat. Enkelen dreigen om hun abonnement op te zeggen en dan maar weer te gaan downloaden. En dat is al helemaal niet wat Netflix en de rechthebbenden willen. Ceo Reed Hastings maakt zich niet druk over het aantal abonnees. “Ik denk niet dat we impact zullen zien”, zei hij tijdens een gesprek met investeerders.

Lees ook: Veilig internetten op iOS en OS X met VPN

netflix vpn fout

Kat en muis

De komende tijd krijgt Netflix het druk met het jagen op VPN-verbindingen. Momenteel kijkt het bedrijf naar de belangrijkste servers en ontneemt die de toegang, maar VPN-diensten die steeds van server wisselen, zijn veel lastiger tegen te houden. Het kan dus best dat jouw VPN nu geblokkeerd is, maar dat hij het volgende week weer doet. “Het is een kat en muis-spel”, zegt Andrew Lee, oprichter van Private Internet Access tegen Wired. “De kat vangt de muis. Maar de muis probeert langs de kat te komen door een miljoen muizen te verzamelen en zo anoniem wordt in het enorme aantal muizen.”

Het blokkeren van VPN-diensten en proxy-verbindingen door Netflix is vooral een kwalijke zaak, omdat het bedrijf daar de anonimiteit en veiligheid van zijn eigen klanten mee in het geding brengt. Daarnaast is het een kortetermijnoplossing, maar geen goede. Uiteindelijk moet iedereen legaal en zonder omwegen naar het volledige Netflix-aanbod kunnen kijken, maar het gaat nog lang duren voordat het zover is. Tot die tijd moeten VPN-aanbieders de strijd aangaan met Netflix om beperkingen te omzeilen.

Lees meer over Netflix

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu