Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Opinie: Waarom ontwikkelaars de Mac App Store links laten liggen

Rutger Otto
4 december 2015, 19:15
3 min leestijd
Opinie: Waarom ontwikkelaars de Mac App Store links laten liggen

Deze week in het nieuws: alwéér een app die de Mac App Store verlaat. Dit keer de populaire design-app Sketch. Heeft Apple zo langzamerhand een probleem?

Lees verder na de advertentie.

Ontwikkelaars negeren de Mac App Store

Sketch verliet de Mac App store deze week door onvrede over het platform. Opvallend, omdat Sketch (een app met Nederlandse makers) een gewaardeerde en populaire app is onder designers en fotobewerkers. En toch komt het misschien niet als verrassing dat zo’n grote app zijn eigen pad kiest. Andere apps gingen Sketch namelijk al voor.

Vorig jaar haalde ontwikkelaar Panic de app Coda al uit de App Store. Met dit programma worden complete websites gebouwd. Ontwikkelaar Bare Bones Software besloot eerder ook al om eenzelfde soort app genaamd BBEdit niet meer in de Mac App Store aan te bieden. En dan zijn er ook nog ontwikkelaars die hun Mac-app überhaupt niet meer in de Mac App Store aanbieden, maar hun apps gewoon via een eigen website distribueren.

Let wel: dit zijn geen kleine jongens. En misschien nog wel belangrijker: dit zijn programma’s waar mensen dagelijks van gebruikmaken. Maar ontwikkelaars doen het niet voor niets.

mac app store problemen

Mac App Store problemen

Een goede uitleg staat in een blog van Bohemian Coding (de ontwikkelaar van Sketch). De schoen wringt hem namelijk op een aantal punten. De korte versie is dit: “De gebruikerservaring van de Mac App Store is er niet op vooruit gegaan, terwijl zijn mobiele tegenhanger (de iOS App Store) wel een groei heeft doorgemaakt.” De iets langere versie van Bohemian Coding laat zich in drie punten uiteenzetten:

  • Als een app of update voor een app wordt ingediend, duurt het ongeveer een week voordat Apple hem heeft goedgekeurd. Overigens geldt dat ook voor iOS. Sketch klaagt hierover, waarschijnlijk omdat een week gewoonweg te lang is om snel foutjes op te lossen;
  • Apple legt ontwikkelaars technische beperkingen op. Dat is vanuit Apple misschien niet vreemd omdat het de beveiliging ten goede komt, maar Sketch wil graag functies implementeren die door de beperkingen onmogelijk zijn;
  • Voor ontwikkelaars is het verder nog steeds onmogelijk om betaalde updates aan te bieden.

Sketch bood overigens wel een oplossing voor mensen die de app (van 99 euro) via de Mac App Store hebben gedownload. Via de website van Sketch kan de licentie gewoon overgezet worden naar de laatste versie van de app. Ook de app die uit de Mac Store is gedownload blijft werken, al krijgt die geen updates meer.

sketch app

Het einde van de Mac App Store?

Het grootste probleem voor ontwikkelaars is waarschijnlijk dat Apple beperkingen oplegt. De Mac App Store is een tussenstap die het gemakkelijk moet maken om apps aan te bieden en te downloaden op één plek, maar wordt door app-makers steeds meer gezien als een drempel in plaats van gemak. Op iOS is de App Store een belangrijke plek, maar op de Mac is het voor ontwikkelaars heel verleidelijk om apps zelf via een website te distribueren. Dat betekent namelijk vrijheid.

Voor gebruikers is dat enerzijds fijn, want zij krijgen een complete app, met alle functies die ontwikkelaars erin willen hebben. Voor ontwikkelaars is het fijn omdat ze direct updates kunnen uitbrengen en aan hun app kunnen verdienen. De keerzijde is wel dat de Mac App Store overgeslagen wordt en dat we daarmee ook een filter missen die zegt dat een programma betrouwbaar is.

Wat vind jij? Is dit een goede ontwikkeling of niet? Laat het weten in de comments.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu