De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Opinie: Apple, schiet op met die snellaadfunctie voor iPhone

Rutger Otto
30 mei 2017, 16:55
3 min leestijd
Opinie: Apple, schiet op met die snellaadfunctie voor iPhone

In aanloop naar de release van de nieuwe iPhones gaan er geruchten dat Apple voor draadloos, snelladen of beiden kiest. Als we mogen kiezen, dan het liefst snelladen.

Lees verder na de advertentie.

iPhone snelladen of draadloos laden

Apple presenteert in september waarschijnlijk drie nieuwe iPhones: de iPhone 7S, iPhone 7S Plus en een iPhone 8. Laatstgenoemde zou de grootste vernieuwingen krijgen van allemaal, met een heel nieuw design, maar wij hopen dat Apple het opladen in alle toestellen verbetert. Daarover gaan al een tijdje geruchten, maar die wijzen twee kanten op. Wordt het snelladen of draadloos opladen?

Recentelijk zijn de namen van de nieuwe iPhones in de software van iOS 11 opgedoken. Hieruit blijkt dat de iPhone 7S en 7S Plus qua benaming zullen worden overgeslagen. Apple zal dus volgens de laatste geruchten de volgende toestellen aankondigen:

Beide technieken bestaan al en toch gebruikt Apple nog geen van beiden in zijn telefoons. Concurrerende (Android)-toestellen maken er al wel gebruik van. De Samsung Galaxy S8 ondersteunt zelfs opladen met en zonder draad. Dat is natuurlijk de beste oplossing, want daarmee geeft het bedrijf zijn klanten zelf de keuze.

iphone laadt niet op

Concurrentie is sneller

Een iPhone opladen duurt normaliter al langer dan bij concurrenten. Anandtech nam na de introductie van de iPhone 7 de proef op de som. Na een uitgebreide test bleek het gemiddeld 2,08 uur te duren om een iPhone 7 op te laden. In de test werd het toestel vergeleken met onder meer de Samsung Galaxy S7 (in anderhalf uur opgeladen) en de Samsung Galaxy S7 Edge (1,85 uur). Android Planet ondervond in zijn Galaxy S8 review dat dat toestel in anderhalf uur vol is. De iPhone 7 is er ten opzichte van de iPhone 6 (2,28 uur) al iets op vooruit gegaan, maar de iPhone 7 Plus heeft maar liefst drie uur nodig om helemaal op te laden.

Er valt qua oplaadsnelheid nog wel wat terrein te winnen voor Apple. Daar komt bij dat verschillende Android-toestellen zijn uitgerust met snelladen. Zo is de Galaxy S8 binnen een kwartier weer voor 20 procent vol. De OnePlus 3T heeft na een kwartiertje zelfs 30 procent accu. De iPhone doet daar veel langer over.

iPhone 6S

Snelladen via Lightning

Volgens de geruchten worden Apples nieuwe toestellen van snelladen voorzien via een nieuwe Lightning-poort met usb-c-techniek. Dat zegt onder meer de bekende analist Ming-Chi Kuo. Hoe veel tijdswinst dat moet opleveren, is niet duidelijk. Natuurlijk kun je de iPhone gewoon ‘s nachts aan de lader leggen, dan maakt snelheid niet uit. Maar als je over een halfuur de deur uit moet en je accu is bijna leeg, dan kan snelladen het verschil maken.

Geen draad meer

Apple zou daarnaast onderzoek doen naar draadloos opladen. Dat gaat waarschijnlijk via een speciale pad waar je de telefoon op legt, waarna de accu vanzelf oplaadt. Dat gaat iets minder snel, maar heeft wel een paar andere voordelen. Zo hoef je niet steeds kabeltjes in en uit te pluggen. Verder is het de bedoeling dat zulke oplaadpads op meer plaatsen in het openbaar gaan verschijnen, maar voordat het een bevredigend aantal is, is het nog toekomstmuziek. Mocht het zover komen, dan is een oplader vergeten niet zo’n probleem meer.

Daarnaast is draadloos opladen goed nieuws voor iedereen die klaagt niet gelijktijdig te kunnen opladen en muziek te luisteren. Met de komst van de iPhone 7 verdween de koptelefoonaansluiting, waardoor koptelefoons met draad via de Lightning-poort worden aangesloten. Apple wilde zo juist draadloos luisteren (bijvoorbeeld via AirPods) aanmoedigen.

airpods 3.7.2

Liefst snelladen

In het ideale geval brengt Apple beide technieken naar de iPhone. Al zien we het niet gebeuren dat de pad om draadloos op te laden gratis wordt meegeleverd. En zo’n pad is natuurlijk bedoeld om op één plek te gebruiken. Wat ons betreft focust Apple eerst op snelladen, zodat we snel door kunnen als onze iPhone-accu weer eens leeg is.

Welke oplaadtechniek missen jullie nog in de iPhone? Laat het ons weten!

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Anandtech
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen