Opinie: waarom je voorlopig niet de iPhone 8 moet kopen

Wouter Nijsen
21 januari 2020, 11:04
3 min leestijd
Opinie: waarom je voorlopig niet de iPhone 8 moet kopen

In de Apple Store wordt de iPhone 8 op dit moment verkocht als het instapmodel, maar het is slim om nog even te wachten als je overweegt dit toestel te kopen. Dit heeft alles te maken met de verwachte iPhone SE 2.

Lees verder na de advertentie.

Opinie: wacht tot de release van de iPhone SE 2

Apple-fans hebben er jaren op gewacht, en waarschijnlijk is het in maart eindelijk zover. Dan wordt naar verluidt de iPhone SE 2 gepresenteerd. Het toestel heeft waarschijnlijk flink wat gelijkenissen met de iPhone 8. Sterker nog: volgens gelekte afbeeldingen ziet de SE 2 er precies hetzelfde uit. Apple zou het toestel bovendien misschien de ‘iPhone 9’ gaan noemen, omdat het in sommige opzichten een directe opvolger is van de iPhone 8.

Ben je nu op zoek naar een nieuwe, compacte iPhone en heb je de iPhone 8 op het oog? Dan is het slimmer om te wachten op de aankondiging van de iPhone SE 2. Dit is waarom.

1. Zelfde vormfactor, betere specs

Als gezegd gaat de iPhone SE 2 er aan de buitenkant waarschijnlijk precies hetzelfde uitzien als de iPhone 8. Dit betekent dat de iPhone een 4,7 inch-lcd-scherm heeft, met dikke schermranden aan de boven- en onderkant. De rand onderaan wordt gebruikt voor de Touch ID-vingerafdrukscanner; Face ID ontbreekt dus. Het toestel zou verder iets dikker zijn dan de iPhone 8, wat vermoedelijk duidt op een grotere accu.

iphone in 2020 review

Onder de motorkap wordt de iPhone SE 2 wel flink verbeterd. Volgens geruchten heeft de telefoon een A13 Bionic-chip, die we kennen van de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Die is aanzienlijk sneller en toekomstbestendiger dan de A11-chip in de iPhone 8. Met de iPhone SE 2 heb je dus een toestel die eruitziet als een 8, maar aan de binnenkant wel een stuk moderner is.

2. Langer iOS-updates

De iPhone 8 verscheen in september 2017 en krijgt – als we afgaan op Apples updatebeleid – nog twee grote iOS-updates, in dit geval naar iOS 14 en iOS 15. Daarmee kan het toestel zeker nog eventjes vooruit, maar als je van plan bent je iPhone jarenlang te gebruiken en pas na drie of vier jaar wil upgraden, dan is het slimmer om de iPhone 8 juist niet te nemen.

Als de iPhone SE 2 (of iPhone 9) daadwerkelijk in maart wordt aangekondigd, kun je er vanuit gaan dat ‘ie op iOS 13 draait en zeker vier jaar lang iOS-updates krijgt. Dat maakt de SE 2 veel toekomstbestendiger, zeker omdat – als we de geruchten mogen geloven – het toestel ongeveer evenveel kost als de iPhone 8.

3. Vergelijkbare prijs (waarschijnlijk)

Apple verkoopt de iPhone 8 officieel voor 539 euro, al kun je de smartphone bij andere webshops voor een paar tientjes minder op de kop tikken. Dat maakt het toestel interessant als je ‘m vergelijkt met nieuwere modellen, maar Apple zou van plan zijn om de SE 2 voor 400 dollar in de winkels te leggen. Wat de prijs in Nederland wordt is nog onduidelijk, maar de vorige SE had een adviesprijs van 489 euro.

iPhone SE 2 groter scherm

Als Apple de nieuwe SE opnieuw voor minder dan 500 euro in de winkels legt, dan is hij ongeveer even duur als de iPhone 8. Voor hetzelfde bedrag krijg je dus een iPhone die er vergelijkbaar uitziet, net zo compact is, langer iOS-updates krijgt en beschikt over flink verbeterde hardware en camera. Dat maakt de iPhone 8 een veel minder mooie deal, al kun je met de smartphone nog zeker twee jaar vooruit.

Apple iPhone SE

Apple iPhone SE prijzen vergelijken

Bekijk product

Abonnement v.a.

€ 21,- p/m

Met abo

Los nieuw v.a.

€ 443,95

Los toestel
Review-update: Zo goed zijn oudere iPhones in 2020

Volg het laatste Apple-nieuws

Categorie: Devices
Thema: Apple
Merk: Apple
Devices: iPhone 8, iPhone SE

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 8
Apple iPhone 8

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen