Opinie: waarom de komst van een iPhone 6C niet raar zou zijn

Rutger Otto
15 december 2015, 19:55
3 min leestijd
Opinie: waarom de komst van een iPhone 6C niet raar zou zijn

Een kleinere iPhone, komt-ie nou wel of niet? Die vraag kunnen we niet beantwoorden, maar we kunnen wel uitleggen waarom Apple het zou moeten doen.

Lees verder na de advertentie.

Er gaan hardnekkige geruchten dat Apple volgend jaar een kleinere versie van de huidige iPhones uitbrengt. Volgens bekende analisten verschijnt de iPhone 6C halverwege 2016, anderen zeggen dat hij pas bij de komst van de iPhone 7 komt en dan ook iPhone 7C gaat heten. Maar komt het toestel er echt? En wanneer? Wij weten het ook niet, daarvoor zullen we op Apple moeten wachten. Het zijn echter wel vragen die de gemoederen bezig houden. Er zitten dus heus wel mensen op een kleinere iPhone te wachten.

iphone 6c komt

Een kleiner toestel

Jarenlang was de iPhone een fijn toestel omdat je hem met één hand gemakkelijk kon bedienen. Met de komst van de iPhone 6 in 2014 veranderde dat en met de iPhone 6 Plus was er al helemaal geen beginnen meer aan. Ruim een jaar (gebruiken) later vinden sommige mensen de Plus-variant nog steeds veel te groot. De vraag is: willen mensen terug naar een klein scherm? De 4-inch uit de geruchten lijkt wel een grote stap terug, maar op fora valt te lezen dat veel mensen het nog steeds een perfect formaat vinden. En dat terwijl telefoons alleen maar groter zijn geworden de afgelopen tijd. Niemand schrikt meer van een 5,5-inch smartphone.

iphone 6c

En ja, voor mensen die veel video’s bekijken op hun telefoon is het handig, maar anderen hebben liever een toestel dat in hun broekzak past en dat met één hand te bedienen is. Het is maar net wat je fijner vindt, maar voor consumenten is er simpelweg geen keuze op dit moment. Het is of een (steeds meer verouderde) iPhone 5S of een groter model.

Een goedkoper alternatief

Apple zou dus een nieuwe groep mensen kunnen bereiken door een kleinere iPhone aan te bieden, maar ook een lagere prijs zou daarbij kunnen helpen. De iPhone 6 kost nu vanaf 639 euro en is dus ruim honderd euro goedkoper dan de iPhone 6S. Toch vinden veel mensen dat waarschijnlijk nog te duur. Een tussenmodel kan uitkomst bieden. Omdat de iPhone 6C kleiner zou zijn en wellicht iets mindere specs krijgt dan de iPhone 6S en iPhone 6S Plus, is hij goedkoper om te maken. Daardoor zou Apple ‘m voor minder geld kunnen verkopen. Verleidelijk voor potentiële kopers en ook voor Apple, want het bedrijf kan een nieuwe (of eerder afgehaakte) doelgroep bereiken.

iphone 6c concept

Drie modellen, waarom niet?

De iPhone 6C wordt – als hij komt – waarschijnlijk duidelijk in de markt gezet als midrange toestel, zoals dat bij de iPhone 5C gebeurde. Al is het dan maar de vraag wat voor behuizing de iPhone 6C krijgt, want de iPhone 6S (Plus) heeft een duidelijke premium uitstraling met die metalen kast.

Toen de iPhone 5C kwam, verving die de iPhone 5. Dat kon omdat de schermgrootte even groot was. Bij de iPhone 6C zou dat anders liggen. Dat zou dan een derde grootte in de iPhone line-up zijn. Maar dat dit Apple niet zal tegenhouden is te zien aan de iPad, die er nu ook in drie maten is. Door een iPhone 6C op de markt te brengen, zou Apple dat meteen gelijktrekken.

Toch opvallend als iPhone 6C komt

De iPhone 5C sloeg nooit echt aan en werd wegens tegenvallende verkoopcijfers uit de schappen gehaald. Naar verwachting van analisten zal de iPhone 6C dan ook geen gekleurde plastic behuizing krijgen, maar een meer premium uitstraling die wat meer op de iPhone 5S lijkt. Daarnaast moet hij er in twee of drie kleuren komen, waarschijnlijk dezelfde kleuren als zijn grotere broers.

En als de iPhone 6C dan toch komt en op de iPhone 5S lijkt, is dat voor Apple het uitgelezen moment om dat toestel uit de schappen te halen. Momenteel verkoopt het bedrijf dat toestel nog wel, maar straks is er anders helemaal geen 4-inch iPhone meer te vinden in de Apple Stores.

Heb jij interesse in een iPhone 6C en waarom (niet)? Laat het ons weten in de comments!

Lees meer over de iPhone 6C

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu